Öğretmen adaylarının eğitim sürecine ilişkin felsefi tercihleri
The Philosophical preferences of the training teachers pertaining to the process of education
  1. Tez No: 101727
  2. Yazar: SELMA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi Tercih, Eğitim süreci
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET ÖĞRETMEN ADAYLARININ EĞİTİM SÜRECİNE İLİŞKİN FELSEFİ TERCİHLERİ Selma KAYA Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı Prof Dr. Ali GÜLER Nisan 200 1, Sayfa 148+XV Bu araştırmada amaç, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesinde okuyan Öğretmen adaylarının eğitim sürecine ilişkin felsefi tercihlerinin hangi eğitim felsefesine dayandığını saptamak, elde edilen verileri analiz edip değerlendirmek ve öğrencilerin tercihleri doğrultusunda önerilerde bulunmaktır. Araştırma Abant îzzet Baysal Üniversitesinde öğretmen yetiştiren 5 bölümdeki 265 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, felsefi tercihleri belirlemeye yönelik 90 seçenekten oluşan ölçme aracı kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiş, ulaşılan sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: 1. Bölüm ve sınıf farkı gözetilmeden genel olarak öğrencilerin benimsedikleri felsefelerin değişik düzeylerde dağılım gösterdiği görülmüştür. Şöyleki ; öğrenciler % 32 ile deneyselcilik, % 25 ile varoluşçuluk, %16 ile Realizm, %15 ile Daimicilik, %10 ile İdealizm Akımları yönünde tercihlerini kullanmışlardır. Bu bulgulara göre; öğretmen adaylarının gelecekte eğitim durumlarını öncelikle Deneyselcilik daha sonra Varoluşçuluk felsefelerini temele alarak düzenleyecekleri kanısına varılmıştır. 2. Bölümlerin I. ve IV. sınıfları ayrı ayrı değerlendirildiğinde felsefi akımların sıralamasında yada tercih edilme düzeyi bakımından da farklılık olmadığı görülmüştür. Örneğin; her iki sınıftada 1. sırada %30'larda Deneyselcilik 5. sırada %10'larda İdealizm Akımı tercih edilmiştir. 3. İlgili 5 değişik akımlar için eğitim süreci öğeleri tek tek irdelenerek bölümler arasında İdealizm akımını temsil eden öğelerin hiçbirinde farklılık bulunmamış, diğer 4 akımım çeşitli ebelerinde bölümler arası aı. -ılı farklılık tespit edilmiştir. 4. Resim, Beden Eğitimi, Sınıf Öğretmenliği, Müzik ve Özel Eğitim Bölümlerinin tüm 1. sınıflan ve tüm 4. sınıflarının tercihleri arasında eğitim süreci öğelerine bakılmadan genel olarak ortalamaları karşılaştırıldığında; I. ve IV. Sınıfların felsefık tercihlerinde farklılık olmadığı fakat I. ve IV. sınıflar bölümlerin kendi içinde karşılaştırıldığında beş felsefi akımı temsil eden eğitim süreci öğelerine yönelik tercihlerde anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Bu bulgular: ^.İ.B.Ü. Resim. 3eden Eğitimi, Sınıf Öğretn -iriliği, Müzik ve Özel Eğitim Bölümünde okuman, ilköğretim ve ortaöğretimi tamamlayıp Yükseköğretime gelen I. sınıflarla, yükseköğretimini bitirmek üzere olan IV. sınıfların benimsedikleri felsefi akımlarda farklılığın olmaması, Türk Eğitim Sisteminin İlköğretim, Ortaöğretim ve Yükseköğretim kurumlarında benimsenen felsefelerde birliktelik olduğu sonucuna ulaştırabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PHILOSOPHICAL PREFERENCES OF THE STRANİNG TEACHERSPERTAINING OF THE PROCESS OF EDUCATION Supervisor: Prof. Dr. Ali GÜLER The purpose of the study is to diagnose and make some certain suggestions about what philoso : \ical foundations are preferred by the Pre-Service Teachers in agreement with their prefeioxes. The research covers 256 students from 5 distinct departments for teacher- training at Abant İzzet Baysal University. As an instrument for collecting data, a measurement scale constituted with 90 choices referring the philosophical preferences is conducted in the research. The data are analyzed by means of statistical methods, and below are the outcomes. 1- Regardless of department and group, it is observad that the disribution of how far Uie students have -referred certain philosophic? as follows: Of all the students, %32 Expcrimentalism, %25 Existansialism, %16 Realism, %15 Prennialism, and %10 Idealism. Inline with these findings, it is possible to generalize that students will determine their personal views of teaching in accordance with the implications of Experimentalism and Existansialism. 2- As Grades I and IV are discretely evaluated, it is still observed there is no difference among the levels, in terms of the prioritization an ' the rate ofprefered Experimentalism, and the fifth level takes %10 for Idealism in both groups. 3- The components of training process, such as truth, knowledge, mankind, curriculum, teachers, student, method, school setting, and target behavior have all been closely considered, and is found there is no difference among those items. Yet, there has been found to be meaningful differences among the other 4 foundations. 4- Regardless of the components of training process in Grades I and IV at Fine Arts, Physical Education, Elementary School Teaching and Special Education, as their average compared, it has been found that there is no difference in the philosophical prefernces of Grades I and IV; however, as the Grades I and IV compared within the constraints own departments, it has beer- found that there have been defferences related to the process of education, representing the five philosophical foundations. All in all, the findings point out the fact that there has been a consistenncy and unity in the philosophical accepted by Elementary, Secondary, and Higher Educational Associations of Turkish Schooling System. This case is resulted from the fact there is no difference on philosophical prefernces of Grade I and IV at the Departments of Fine Arts, Elelmentary School Teaching, Special Education and Physical Education Abant İzzet Baysal University. Key-Words: Philosophical Preference Process of Education