Toxicological examination of children's finger paints
Çocuk parmak boyalarının toksikolojik incelenmesi
- Tez No: 790186
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Boya, Parmak Boyası, Ağır Metal, Sağlık, Güvenlik, Paint, Finger Paint, Heavy Metal, Health, Safety
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışması, çocuk parmak boyalarının toksikolojik açıdan incelenmesi ve sağlık açısından risk faktörlerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. 12 farklı marka sarı ve kırmızı parmak boyası satın alınmış ve HET-CAM yöntemi ile analiz edilerek cilt tahriş testi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda analiz edilen boyaların tahrişe neden olma potansiyeline sahip olmadığı tespit edildi. 2, 7, 14 ve 28. günlerde inoküle edilen örneklerin mikrobiyolojik analizleri yapıldı. Mikroorganizmaların Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus için inkübasyonu sonucunda 2. günde logaritmik olarak >log 2 ve 7. günde logaritmik olarak >log3 azalma gözlenmiştir. 28'inci güne kadar herhangi bir artış gözlenmemiştir. Candida albicans ve Aspergillus brasiliensis için 14. günde >log 2 logaritmik azalma gözlenmiştir. Ayrıca parmak boyaları, Oyuncak Güvenliği Standardı Bölüm 7'de belirtildiği üzere ağır metaller gibi doğası gereği tehlikeli maddeler içermemekle yükümlüdür. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eczacılık Fakültesi, örnekleri ağır metal içerikleri açısından İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) ile analiz etmiştir. Sarı ve kırmızı renkli 12 farklı marka parmak boyasının analizi sonucunda neredeyse tüm markaların Hg, Pb, Ni, As, Cd, Sb ağır metalleri içerdiği tespit edildi. Bu durum Türkiye'deki durumu yansıtmakta ve çalışmanın amacını yerine getirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde ve tüm dünyada kozmetik ürün olarak kabul edilmeyen bu ürünler cilt ile teması nedeni ile özellikle çocuklar için güvenli olduğu düşünülmemektedir. Sonuç olarak, parmak boyalarının çok daha kapsamlı bir incelemeye tabi tutulması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin parmak boyaları için daha kapsamlı bir standart oluşturulması veya mevcut standardın kapsamının genişletilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu araştırmanın konunun önemini ortaya koyarak farkındalık yaratması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out to toxicologically examine children's finger paints and to evaluate the risk factors for health. 12 different brands of yellow and red finger paints were purchased and analyzed by HET-CAM method to perform skin irritation test. As a result of the research, it was determined that non of the paints had the potential to cause irritation. Microbiological analysis of the samples inoculated on days 2, 7, 14 and 28 was performed. As a result of incubation of microorganisms for Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, logarithmic reduction of > log 2 on 2nd day and logarithmic reduction of > log 3 on 7th day were observed. No increase was observed till 28th day. For Candida albicans and Aspergillus brasiliensis, logarithmic reduction of >log 2 on 14th day was observed. In addition, finger paints are obliged not to contain inherently hazardous substances such as heavy metals, as specified in Chapter 7 of the Toy Safety Standard. Health Sciences University, Gulhane Faculty of Pharmacy analyzed the samples by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) for their heavy metal content. As a result of the analysis of 12 different brands of yellow and red finger paints, it was found that almost all brands contained Hg, Pb, Ni, As, Cd, Sb heavy metals. This situation reflects the situation in Turkey and fulfills the purpose of the study. Finger paints, which are not recognized as cosmetic products in the Republic of Turkey and and all over the world, are not considered to be safe, especially for children, due to their skin contact. As a result, it is thought that finger paints should be subjected to a much more comprehensive examination and the Republic of Turkey should establish a more comprehensive standard for finger paints or the scope of the existing standard should be expanded. This research is expected to raise awareness by demonstrating the importance of the issue.