Varus gonartrozlarda total diz protezi sonrası orta dönemde ayak bileğinde klinik ve radyolojik değişiklikler
Mid-term clinical and radiological changes of ankle joint in knee osteoarthritis with varus after total knee replacement
  1. Tez No: 790264
  2. Yazar: ALİ SAİD NAZLIGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, Ayak Bileği, Diz Osteoartriti, Genu Varum, Total Diz Protezi, Arthroplasty, Ankle Joint, Genu Varum, Knee Osteoarthritis, Total Knee Replacement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Varus gonartroz hastalarında diz varusunu kompanse etmek için ayak ve ayak bileği ekleminde kompensatuvar değişiklikler meydana gelir. Çalışmanın amacı TDP ile diz dizilimi düzeltilen hastaların ayak bileğindeki değişimler ve bunların klinik yansımalarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde retrospektif olarak yapılmıştır. 2019-2022 yılları arasında primer varus gonartroz nedeniyle primer, bağ kesen, çimentolu TDP yapılan 431 hastadan düzenli takipleri yapılan 179 hastanın 204 dizi bu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, vücut kitle indeksleri (VKİ), takip süreleri ve etkilenen tarafların grafileri incelendi. Hastaların preoperatif ve son kontrollerinde çekilen bacak uzunluk grafilerinde hastaların kalça, diz, ayak bileği açısı (HKA), talar tilt açısı (TT), diz eklem uyum açısı (JLCA), zemin talar kubbe açısı (GT), zemin tibia plafond açısı (GP) ölçüldü. Preoperatif ve son kontrollerinde doldurulan Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği (AOFAS) skoru değerlendirildi. Bulgular: Ortalama takip süresi 30,50±6,68 ay olan 179 hasta 204 diz değerlendirildi. HKA'daki değişimin AOFAS skoruna pozitif yönde, TT, GT ve GP açılarına negatif yönde etkisi olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu. 82 hastada klinik skor iyileşirken 8 hastada klinik skorda kötüleşme bulundu. AOFAS skoru iyileşen ve kötüleşen grup arasında yaş farkı istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Cinsiyet ve VKİ'de her iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. AOFAS skoru iyileşen ve kötüleşen hastaların preoperatif TT değerleri arasında anlamlı farklılık bulundu. AOFAS skoru kötüleşen hastaların iyileşen hastalara göre TT ve GT açılarındaki değişimin daha az olduğu bulundu. Sonuç: Dizdeki varus dizilim bozukluğu düzeltildiğinde orta dönemde ayak ve ayak bileğinde de gelişen kompensatuvar valgusun düzeldiği gösterilmiştir ve hastaların ayak bileği klinik skorunda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In varus knee osteoarthritis patients, compensatory changes occur in the foot and ankle joints to compensate for the knee varus. The aim of the study is to investigate the changes in the ankle of patients whose knee alignment was corrected with TDP and their clinical reflections. Materials and Methods: From 2019-2022, 402 patients with knee osteoarthritis underwent primary, cemented, posterior stabilized total knee arthroplasty at Ankara City Hospital. 179 patients, 204 extremities were included. Demographic data of the patients, body mass index (BMI), follow-up period and X-rays were examined. The hip-knee-ankle angle (HKA), knee joint line convergence angle (JLCA), talar tilt angle (TT), ground talar dome angle (GT) and ground tibia plafond angle (GP) were evaluated with full-leg standing anteroposterior radiographs taken at preoperative and last follow-up. The American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) Score, which was filled in at the preoperative and final controls, was evaluated. Results: 204 knees of 179 patients with a mean follow-up of 30.50±6.68 months were evaluated. It was found that the change in HKA had a positive effect on the AOFAS score and a negative effect on the TT, GT and GP angles. While clinical score improved in 82 patients, clinical score worsened in 8 patients. The age difference between the group whose AOFAS score improved and worsened was statistically significant. There was no significant difference between the two groups in terms of gender and BMI. A significant difference was found between the preoperative TT values of the patients whose AOFAS score improved and worsened. It was found that patients with worsening AOFAS scores had less change in TT and GT angles than patients who improved. Conclusion: When varus malalignment in the knee was corrected, it was shown that compensatory valgus that developed in the foot and ankle also improved in the mid-term, and a statistically significant improvement was observed in the ankle clinical score of the patients.