Fatma Gürel'in öykü ve romanlarında yapı ve izlek
Structure and traces in the stories and novels of Fatma Gürel
  1. Tez No: 790297
  2. Yazar: SEÇİL ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fatma Gürel, Roman, Öykü, Yapı, İzlek
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Fatma Gürel, Cumhuriyet Dönemi'nde 1960'lı yıllardan itibaren eser veren kadın kalemlerden biridir. Kendisi, öykü ve roman yazarıdır. 20 Ocak 1946, Edremit / Balıkesir doğumlu olan yazar, eserlerinde Fatma Bölek Gürel imzasını da kullanır. Edebiyat çalışmaları 1960'tan itibaren Edremit, Cumhuriyet, Hürriyet gazeteleri ile Varlık, Türk Dili Dergisi, Gösteri, Kıyı, Yazko Edebiyat, Barış, Invivo, İnsancıl vd. dergilerde yer alır. Yazar yazın hayatına öykü yazarak başlar. Fatma Gürel, birçok kaynaktan yararlanarak hikâye ve romanlarında yaşadığı şehri hayal dünyasında geçmişe ve geleceğe giderek çözümler. Böylece yeni bir yapı ortaya koyar. Yaşadığı kentin ruhunu, insanlarını, coğrafyasını, tarihini, gelenek ve göreneklerini iyi bir gözlemci kimliğiyle yeniden yorumlar. Ele aldığı dönemi titiz bir çalışma neticesinde kendi gerçekliğinde vermeye çalışır. Ezilen insanlar, haklı haksız çatışmaları, mücadeleler, aşklar, eğitim, kendini gerçekleştirme ve yeniliğe açık olma gibi önemli konular üzerinde çağdaş bir bakış açısıyla durur ve realist bir tavırla eserlerini ortaya koyar. Fatma Gürel'in öykü ve romanları yapı ve izlek tahlil yöntemiyle incelenecek olup çalışmamızın yapı kısmında eserlerin kimliği, bakış açısı ve anlatıcı, üslup, olay örgüsü, zaman, mekân ve şahıs kadrosu ele alınacaktır. Eserlerin izleksel çözümleme kısmında ise izleklerin niteliği, öykü ve romanların öne çıkan çatışma unsurları, temaları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Fatma GÜREL is one of the woman authors who has been writting from the Republic period since 1960s. She is a story and novel author. She was born in January 20th, 1946 in Edremit/Balıkesir and she uses Fatma Bölek Gürel as a sing in her works. Her literature works has taken part in Edremit, Cumhuriyet, Hürriyet newspaper, and Varlık, Türk Dili, Gösteri, Kıyı, Yazko Edebiyat, Barış Invivo, İnsancıl magazines since 1960. She starts her letterure life writing stories. Fatma Gürel analyses the city she lives in her stories and novels by world. Thanks to this, she presents a new structure. She reinterprets the soul of a city, its people, geography and history, traditions as a good observer. She tries to explain the period she deals with in her own reality peevishly. She discourses modernly on important subjects such as downtrodden people, conflicts between right and wrong, fights, loves, education, self-realization and being open to innovation and she reveals her works realistically. By analysizing path test and structure of Fatma Gürel's stories and novel, it will be discussed from the view of the identity of work, viewpoint and narrater, wording, plot, time, place and cast. And, it will be handled the theme, the prominent conflict factors of story and novels, the quality of paths in the thematic analysis of works. Key word: Fatma Gürel, Novel, Story, Structure, Theme.