Sosyal bilgier dersinde yaratıcı drama yönteminin erişiye ve kalıcılığa etkisi
The Effects of cretaive drama method on achivement and retention of the course of social science
  1. Tez No: 144035
  2. Yazar: FATMA ÇELİK GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KANTÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Creative Drama Method, Traditional Teaching, Social Science Teaching
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
in ÖZET SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE YARATICI DRAMA YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN ERİŞİSİNE VE KALKTLIĞA ETKİSİ Fatma ÇELİK GÜREL Yüksek Lisans Tezi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Oğuz KANTÜRER Arahk 2004, 131+xiii sayfa Bu araştırmada, yaratıcı drama yönteminin öğrenmeye etkisinin incelenmesi için, İlköğretim 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersi,“Coğrafya ve Dünya'mız”ünitesinin öğretiminde bu yöntemin kullanılmasının, öğrenci erişilerine ve kalıcılığa etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın deneklerini, Bolu ili Koç İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma, deney grubu 23, kontrol grubu 24 öğrenci olmak üzere, toplam 47 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma, bilgi, kavrama, uygulama basamakları ile ve kalıcılıkla sınırlandırılmıştır. Araştırmada kullanılan test, araştırmacı tarafından uzman kamları alınarak geliştirilmiştir.Geçerlilik ve güvenirliği test edilmiş, madde analizleri yapılarak nihai test oluşturulmuştur. Araştırmanın alt problemlerini test etmek için, kontrol gruplu ön test ve son test modeli kullanılmıştır. Araştırmanın temel problemi, yaratıcı drama yönteminin öğrenmedeki başarıya ve kalıcılığa etkilerinin sınanmasıdır. Bunun için de, 5 adet alt problem belirlenmiştir.IV Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre, yaratıcı drama yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubunun, erişi puan ortalamaları ve toplam kalıcılık puanlan arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Buna göre, yaratıcı drama yöntemi daha etkili olmuştur. Sonuç olarak, yaratıcı drama yönteminin Sosyal Bilgiler dersinin öğretiminde etkili bir yöntem olduğu, uygun diğer yöntemlerle desteklenerek uygulandığında, daha etkili sonuçlar alınacağı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Yaratıcı Drama, Geleneksel Öğretim, Sosyal Bilgiler Öğretimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF CREATIVE DRAMA METHOD ON ACHTVEMENT AND RETENTION OF IN THE COURSE OF SOCIAL SCIENCE Fatma ÇELHC GÜREL Master Thesis for Social Science Teaching Advisors: Assistant Prof. Dr. Oğuz KANTÜRER December 2004, 130+xiiipages In this investigation, the effect of creative drama method on learning, for 6 students, in the lecture“ Geography and Our World”and the effect of student awareness and understanding is researched. The candidates for investigation include 6th grade students of Bolu, Koç Primary School. The experiment group composed of 23 people and control group is 24 people, in total 47 students. The research is limited with information, understanding, practice and true absorption of data. The test in the investigation is developed with the help of expert support. Its safety and validity is tested and the result is occured in the light of material analysis.To test subproblems in the investigation, control grouped pre-test post-test model is used. Basic problem is to test the effects of creative drama method on learning and stability of information. For this aim, subproblems are found. According to the recent experiment results, an important difference is found between creative drama experiment group and traditional method group. The difference is on the side of creative drama group.VI it is showiLihat creative drama method in teaching Social Sciences is an effective method and when it is supported with other suitable methods the results are much more impressive.