COVİD-19 sebebiyle yoğun bakımda yatan hastaların mortalite öngörüsünde SOFA, LOD, SAP, MPM, APACHE II skorlarınınkarşılaştırılması
Mortality prediction comparisation of scoring systems SOFA, LOD, SAP, MPM, APACHE II in COVİD-19 intensive care patients
- Tez No: 790332
- Danışmanlar: UZMAN ELİF BOMBACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Skorlama Sistemler, Yoğun Bakım Ünitesi, Mortalite, COVID-19, Scoring Systems, Intensive Care Unit, Mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş-Amaç: Tüm dünyada yüzmilyonları etkileyen pandemiye sebeb olan COVID-19 pnömonisinin henüz spesifik bir tedavisi bulunamamıştır [1]. Hastanelerin kapasitelerinin dolup sağlık hizmetlerinin aksama noktasına geldiği salgın döneminde, yoğun bakım ünitelerinde mortalite öngörüsü açısından kullanılabilecek yöntemlerin arayışı mevcuttur. Skorlama sistemlerinin kullanılması ile kritik hastaların erken dönemde farkına varılarak mortalitenin azaltılabilmesinin mümkün olduğunu düşündürmektedir [2]. Çalışmamızda, yoğun bakım ünitelerinde kullanılan skorlama sistemlerini kullanarak en iyi belirteci bulmacı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak plandığımız çalışmamıza hastanemiz COVID-19 Pandemi Yoğun Bakım Ünitesinde 21 Mart 2020 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında COVID-19 klinik şüphesi ve/veya PCR pozitifliği ile takip ve tedavi gören hastalar dahil edildi. Hastaların yatış dönemlerindeki laboratuar, hemodinamik değerleri kaydedildi ve APACHE II, SAPS II, MPM II, SOFA, qSOFA, LODS skorlamaları hesaplandı. Beşinci gün bu değerler tekrar alınarak aradaki fark istatistiksel olarak yorumlandı. Hastaların mortaliteleri ve skorların değişimleri primer çalışma bulgularını oluştururken, demografik, laboratuar ve hemodinamik parametrelerin mortaliteye etkileri de sekonder bulguları oluşturmuştur. Bulgular: COVID-19 yoğun bakım üntemize kabul edilmiş, belirlenen kriterlere uyn 433 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Mortalite öngörüsünde en anlamlı olan skorlama sistemi APACHE II olarak bulundu (EAA: 0.94). Hastaların ileri yaş ve özellikle hipertansiyon olmak üzere ek hastalıklarının olması da mortaliteyi artıran parametrelerdir. Sonuç: Sonuç olarak yatış boyunca tekrarlanarak hesaplanan skorlama sistemleri mortalite öngörüsünde anlamlı olmakla beraber, APACHE II skorlama sistemi en faydalı skorlama sistemi olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Background: No specific treatment has yet been found for COVID-19 pneumonia, which has caused a pandemic affecting hundreds of millions of people worldwide [1]. There is a search for methods that can be used in terms of mortality prediction in intensive care units during the epidemic period as the capacities of hospitals are full and health services are at the point of disruption. It suggests that it is possible to reduce mortality by recognizing critically ill patients in the early period with the use of scoring systems [2]. In our study, we aimed to find the best marker by using the scoring systems used in intensive care units. Materials and Methods: Our retrospective study included patients who were followed up and treated with clinical suspicion of COVID-19 and/or PCR positivity in the COVID-19 Pandemic Intensive Care Unit of our hospital between March 21, 2020 and December 31, 2020. The laboratory and hemodynamic values of the patients during their hospitalization were recorded and their APACHE II, SAPS II, MPM II, SOFA, qSOFA, LODS scores were calculated. On the fifth day, these values were taken again and the difference was interpreted statistically. While the mortality of the patients and the changes in the scores constituted the primary study findings, the effects of demographic, laboratory and hemodynamic parameters on mortality also formed the secondary findings. Results: A total of 433 patients who were admitted to our COVID-19 intensive care unit and met the criteria determined were included in the study. The scoring system that was most significant in predicting mortality was found to be APACHE II (AUC: 0.94). The advanced age of the patients and the presence of other diseases, especially hypertension, are also parameters that increase mortality. Conclusion: In conclusion, although scoring systems calculated repeatedly during hospitalization are significant in predicting mortality, the APACHE II scoring system was found to be the most useful scoring system.