Solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitesine yatan 1 yaş altı çocuklarda risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors in children under 1 year old, hospitalized in the pediatric intensive care unit due to respiratory tract infection
  1. Tez No: 945262
  2. Yazar: ASLI CABİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGOP ÇITAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, pnömoni, bronşiyolit, çocuk yoğun bakım, risk faktörleri, Lower respiratory tract infection, pneumonia, bronchiolitis, pediatric intensive care unit, risk factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Solunum yolu enfeksiyonları; yaygınlığı ve toplum içerisinde bulaşıcılığının yüksek olması, epidemilere ve pandemilere yol açması sebebiyle önemli bir halk sağlığı sorunudur ve küçük çocuklarda morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerindendir. Yaptığımız bu çalışmada solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle çocuk yoğun bakıma yatan 1 yaş altı çocuklarda risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 01 Mart – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında akut solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle çocuk yoğun bakıma yatan, daha önceden sağlıklı olduğu bilinen, 1 yaş altı çocuklar prospektif olarak incelendi. Bulgular: 56 hasta çalışmaya alındı. 31'i (%55,4) erkek, 25'i (%44,6) kız idi. Hastaların yaşları 31-357 gün arasındaydı, ortalama 123 gündü. En fazla yatış, mart ayında (%33,9) gerçekleşti, bunu nisan ayı (%25,0) takip etti. Yılın ikinci yarısında görülmesi beklenen ikinci pik, 2020 yılında görülmedi ve hasta yatışların sadece %1,8'i eylül ayında, %3,6'sı ise ekim ayında gerçekleşti. 42 hastada (%75) viral etken tespit edildi. 7 hastada (%12,5) ise ikili virüs saptandı. %30,4 rhinovirüs, %26,8 RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) A, %17,9 RSV B, %7,1 influenza A, %5,4 human metapnömovirüs tespit edildi. 30 hastada (%54) immünglobulin (Ig) G düşüklüğü, 21 hastada (%38) IgM düşüklüğü, 14 hastada (%25) ise IgA düşüklüğü görüldü. D vitamini eksikliği %38, D vitamini yetersizliği %43 oranında bulundu. %7,1 serbest akışlı oksijen, %66,2 yüksek akımlı nazal oksijen, %26,7 oranında ise invaziv mekanik ventilatör kullanıldı. Sonuç: Bu çalışma; Covid-19 pandemisine denk gelmiştir ve maske takma zorunluluğunun olduğu, sokağa çıkma yasaklarının ve kısıtlamaların yaşandığı bu dönemde meydana gelen solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin azalma, çalışmamıza da yansımıştır. 1 yaş altında yoğun bakıma yatışların en fazla yaşamın ilk 3 ayında meydana geldiği ve enfeksiyon etkenin daha çok viral kaynaklı olduğu görülmüştür. Hastaların %54'ünde serum IgG düşüklüğü saptanması dikkat çekici idi. Yatan hastaların sadece %19'unda D vitamini yeterli seviyede olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın, birçok faktöre bağlı olarak gelişen solunum yolu enfeksiyonlarının etiyolojisini ve prognozunu incelemeye yönelik yapılan çalışmalara katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Respiratory tract infections are an important public health problem due to its frequency and high contagiousness in the community, leading to epidemics and pandemics and is one of the main causes of morbidity and mortality in young children. In this study we conducted, it was aimed to evaluate the risk factors in children under the age of 1 who were admitted to the pediatric intensive care unit due to respiratory tract infection. Method: Children under the age of 1 who were admitted to the pediatric intensive care unit between March 01 and December 31, 2020 due to acute respiratory tract infection and who were previously known to be healthy were investigated prospectively. Results: 56 patients were included in the study. 31 (55.4%) were male and 25 (44.6%) were female. The patients were between 31-357 days old, with a mean of 123 days. The highest number of hospitalization was in March (33.9%), followed by April (25.0%). The second peak, which was expected in the second half of the year, did not occur in 2020 and only 1.8% of the hospitalizations were in September and 3.6% in October. Viral agents were identified in 42 patients (75%). Dual virus was identified in 7 patients (12.5%). 30.4% rhinovirus, 26.8% RSV (Respiratory Syncytial Virus) A, 17.9% RSV B, 7.1% influenza A, 5.4% human metapneumovirus were identified. Low serum IgG in 30 patients (54%), low serum IgM in 21 patients (38%), and low serum IgA in 14 patients (25%) were observed. Vitamin D deficiency was found in 38% and Vitamin D insufficiency in 43% of the patients. 7.1% free flow oxygen, 66.2% high flow nasal oxygen, and 26.7% invasive mechanical ventilator were used. Conclusion: This study coincided with the Covid-19 pandemic, and the notable decrease in respiratory tract infections that occurred during this period when there were curfews, restrictions, and an obligation to wear face masks were also reflected in our study. It was noted that admissions to the intensive care unit under the age of 1 occurred mostly in the first 3 months of infancy and the cause of infections is mostly of viral origin. It was remarkable that 54% of the patients had low serum IgG levels. Vitamin D was found to be sufficient in only 19% of hospitalized patients. We think that this study will contribute to studies on the etiology and prognosis of respiratory tract infections that emerge due to various factors.