Beden dışı şok dalgaları yöntemi (ESWL) ile taş kırma yapılan çocuk hastalarda triple D skorlama sisteminin başarısı ve çocuk hastalara validasyonu
Success and validation of the triple D scoring system in children who underwent ekstracorporeal shock wave lithotripsy
  1. Tez No: 790352
  2. Yazar: MEHMET BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TELLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Triple D score, kidney stone, children
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç :Erişkin popülasyonda taş kırma başarısını öngörmek için birçok nomogram mevcut olup Triple D skorlama sistemi bunlardan bir tanesidir. Bu skorlamada taş-cilt mesafesi, taş hacmi ve taş dansitesi ölçülerek ESWL (ekstracorporeal shockwave lithotripsy) sonuçları tahmin edilmektedir. Bu çalışmada < 2cm böbrek taşı olupESWL uygulanan çocuk hastalarda Triple D skorlama sisteminin başarısınıretrospektif olarak ölçmeyi ve bu nomogramın çocuk hastalara uygulanmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem : 2007-2021 yılları arasında böbrek taşı nedeniyle ESWL uygulanan ve yeterli tıbbi kaydı ve işlem öncesi kontrastsız tomografisi mevcut olan 269 çocuk hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Taş-cilt mesafesi (TCM), taş hacmi (TH), taş dansitesi (TD) tüm hastalar için ölçüldü. Alıcı işletim karakteristik eğrisi (ROC eğrisi) analizi kullanılarak her bir parametre için eşik değer hesaplandı. Eşik değerler baz alınarak hastaların Triple D skoru belirlendi ve her bir skor için ESWL başarısı hesaplandı. Tedaviden üç ay sonraki taşsızlık durumu başarılı ESWL olarak değerlendirildi. Bulgular :Hastaların ortalama yaşı 7 olup 1 ve 16 arasında değişkenlik göstermektedir. 147 hastanın 93'ünde (%63) taşsızlık saptandı. TH, TCM ve TD için eşik değerleri sırasıyla 155 mm³, 6.5 cm ve 550 HU (Hounsfield Unit) olarak hesaplandı..Bu eşik değerlere göre her bir hastanın Triple D skoru belirlendi. Bu parametrelerin ESWL başarısız olan grupta daha yüksek olduğu görüldü. Nomogram skoru 0, 1, 2, 3 olan hastalarda ESWL başarısı sırasıyla % 23.8, % 35.1, % 74 ve % 92 olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmamız çocuk hastalarda Triple D skorunun ESWL başarısını öngörmede güvenilir ve kolay uygulanabilir bir yöntem olduğunu göstermektedir. ESWL başarısını etkileyecek başka değişkenlerin olabileceğinin de farkında olarak, bu çalışmanın çocuklarda Triple D skorunun doğrulanması için yapılacak diğer çalışmalar için bir temel oluşturacağına inanıyoruz. Anahtar Kelimeler : Triple D Skoru, Böbrek taşı, Çocuk, Pediatri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objectives : Triple D score was developed using skin-to-stone distance, stone density, and stone volume for prediction of extracorporeal shockwave lithotripsy (ESWL) outcomes in adults. Even though shock wave lithotripsy (ESWL) is the first-line treatment method for kidney stones smaller than 2 cm in children that nomogram was not validated in pediatric population. The present paper aims to validate Triple D score in pediatric patients. Methods : Of the 269 children treated with SWL between 2007 and 2021, a total of 147 children who had adequate follow-up data and evaluated with non-contrast computed tomography before SWL, were included in the study. Parameters were calculated for each of the stone volume (SV), skin-to-stone distance (SSD), and stone density (SD) variables. Receiver operator characteristic analysis was used to set cut-off values. Triple D scores were calculated, and success rates were determined for each score. Stone-free status was determined as complete clearance after three months of final SWL. Results :The median age of the study group was 7 (range 1 to 16). Ninety-three of the 147 (63%) children had stone-free status. Mean SV, SSD and SD values were significantly higher in SWL failed group than stone-free group after detecting cutoff values of 155 mm³6.5 cm, and 550 HU, respectively. Stone-free rates were detected as 23.8%, 35.1%, 74.0%, and 92.0% with the Triple D scores of 0, 1, 2, and 3 points. Conclusions : Our study confirms that Triple D score supports the SWL outcomes in pediatric population. We believe that our research will serve as a base for future studies on Triple D score validation in children that various factors may affect to predict the success of SWL.