COVİD-19 pandemisi döneminde üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan hastalarda diğer patojenlerin tespitinin önemi ile influenza ve RSV oranları
The importance of detection for other pathogens in patients with upper respiratory infection symptoms and the rate of influenza and RSV during the COVİD-19 pandemic
- Tez No: 790354
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM TATAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Sars-Cov-2, influenza, RSV, Multiplex, RT-PCR, Sars-Cov-2, influenza, RSV, Multiplex, RT-PCR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisi döneminde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle acil servise başvuran hastaların Sars-Cov-2 İnfluenza ve RSV'nin hangi oranlarda görüldüğünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 15 Mart 2021- 15 Mayıs 2021 tarihleri arasına Sağlık Bakanlığı Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Acil Servisi yeşil alan polikliniklerine üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile başvuran hastalardan nazofaringeal sürüntü örneği alınarak Sars-Cov-2, İnfluenza ve RSV etkenleri Multipleks PCR testi kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırma prospektif, tanımlayıcı vaka çalışması olarak yürütüldü. Hasta seçimi yeşil alan polikliniklerinde çalışan hekimlerce tespit edilmiştir. Numuneler hastanemiz 'Covid-19 PCR Numune Alım Alanı'nda alınmıştır. Tüm hastalardan iki adet nazofaringeal sürüntü alınmıştır. Birincisi RV2 panelde, ikincisi hastanemiz rutin Covid-PCR testinde kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 359 hasta katılmıştır. Bu hastaların %51'i erkek, %49'u kadındır. Hastaların yaş aralığı 17-70 arasında değişti ve yaş ortalaması 36,2'idi. Hastalarımızın 349 tanesi ayaktan takip edildi. 1 hasta serviste 1 hasta yoğun bakımda takip edildi. Yoğun bakıma alınan hasta öldü. Çalışmamıza katılan hastaların %71,3'ünde komorbid hastalık öyküsü yoktu. En sık görülen hastalıklar hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıktı. Çalışmamıza katılan hastaların 94'ünde Sars-Cov-2 pozitif, İnfluenza ve RSV saptanmamıştır. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve ateş Sars-Cov-2 hastalarında anlamlı olarak yüksek bulunmuş, burun akıntısı negatif olan grupta anlamlı olarak yüksek bulunmuş. Sonuç: Pandemi döneminde Sars-Cov-2 bulaşına karşı alınan önlemler diğer solunum yolu virüslerinin de dolaşımdaki seyrini düşürmüştür. İnfluenza ve RSV seviyelerinde tarihi düşüşler saptanmıştır. Alınan kısıtlamalar kalktığında diğer solunum yolu virüslerden kaynaklanan epidemiler de beklenmektedir. Bu virüslerin sürveyans çalışmaları yakından takip edilmelidir ve yeni salgınlara hazırlıklı olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the rates of SARS-CoV-2 Influenza and RSV in patients who applied to the emergency department with symptoms of upper and lower respiratory tract infections during the COVID-19 pandemic. Material and Methods: This study was conducted with patients admitted to the University of Health Sciences Kartal Dr. Lutfi Kırdar City Hospital Emergency Department with symptoms of upper respiratory tract infectionInfluenza, between 15.03.2021 and 15.05.2021. SARS-CoV-2 and RSV were studied by using Multiplex PCR test on nasopharyngeal swab samples taken from these patients. The research was conducted as a prospective, descriptive case study. Patient selection was determined by physicians working in green area polyclinics. The samples are taken in the 'COVID-19 PCR Sample Collection Area' of our hospital. Two nasopharyngeal swabs were taken from all patients. The first one used in the RV2 panel, and the second one used in our hospital's routine COVID-PCR test. Results: A total of 359 patients had participated in this study. Of these patients, 51% were men and 49% were women. The age range of these patients ranged from 17 to 70, with a mean age of 36.2. 349 of these patients followed up as outpatients. One of these patients was followed up in the pandemic service and another one of these patients was followed up in the pandemic intensive care unit. The patient who was taken to the intensive care unit is dead. 71.3% of the patients included in our study had no history of comorbid disease. The most common diseases were hypertension, diabetes, and cardiovascular disease. SARS-CoV-2 was positive in 94 of the patients participating in our study conversly influenza and RSV not detected. Cough, shortness of breath, wheezing and fever is found to be significantly higher in SARS-CoV-2 patients, however nasal discharge was significantly higher in the group with patients had not SARS-CoV-2. Conclusion: Measures taken against the transmission of Sars-Cov-2 during the pandemic period also reduced the incidence of other respiratory viruses. Historical declines has been found in influenza and RSV ranks. When the restrictions are lifted, epidemics from other respiratory viruses are also expected. Surveillance studies of these viruses should be closely followed and should be prepared for new outbreaks.