Çocuk acile başvuran yabancı cisim aspirasyonlarında ayırt edici klinik özellikler ve ebeveynlerin farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Distinctive clinical features and evaluation of parents awareness levels in foreign body aspirations in children applying to emergency
- Tez No: 790419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Cisim Aspirasyonu, Çocuk, Eğitim, Foreign Body Aspiration, Child, Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Acil Polikliniği'ne başvuran yabancı cisim aspirasyonlarında ayırt edici klinik özellikler ve ailelerin farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Acil Polikliniği'ne başvuran yabancı cisim aspirasyonu şüphesi olan hastalardan çalışmaya katılmayı kabul edenlerle, Şubat 2022- Aralık 2022 tarihleri arasında yapılmış tanımlayıcı, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmanın yapıldığı dönemde, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastanesi Acil Polikliniği'ne yabancı cisim aspirasyonu şüphesi ile başvuran hastaların tümüne ulaşılması hedeflendi, ancak çalışmaya katılmayı kabul eden 78 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara veya ebeveynlerine sosyodemografik, kazaya ilişkin, farkındalık düzeyi, tanı ve tedaviye ait verileri içeren anket formu uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda vakaların büyük bir kısmı erkekti. YCA olgularının büyük bir kısmına ilk yardım uygulanmıştı ancak ilk yardım uygulayanların sadece %19,2'sinin ilk yardım eğitimi vardı. Ailelerin %43,6'sının YCA'da uygulanan ilk yardım hakkında, %60,3'ünün YCA'da alınacak önlemler hakkında bilgisi vardı. Hastaların 45'inden YC çıkarılabildi. YC çıkarılan hastaların 42'sinde YC bronkoskopi ile 2'sinde kendiliğinden, 1'inde ise torakatomi ile çıkarıldı. İlk yardım eğitimi olan ebeveynlerin eğitim düzeyinin daha yüksek olduğu izlendi. Sonuç: Vakaların büyük bir kısmını erkekler oluşturuyordu ve yaş ortalaması 18 aydı. İlk yardım eğitimi olan ebeveynlerin sayısının oldukça az olduğu görüldü. İlk yardım eğitimi az olsa da, ailelerin yaklaşık yarısı YCA olgularında yapılacak ilk yardım hakkında bilgi sahibiydi. Çoğunluğunun da yabancı cisim aspirasyonunu önlemek için alınacak önlemler hakkında bilgisi vardı. İlk yardım eğitimi olan anne ve babaların eğitim düzeyinin daha yüksek olduğu izlendi. Sonuç olarak ebeveynlere yabancı cisim aspirasyonu ve bunu önlemek için alınacak önlemler konusunda eğitim verilmelidir ve bu konuda farkındalık yaratılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: Our aim in this study is to evaluate the distinctive clinical features and awareness levels of families in foreign body aspirations admitted to Erciyes University Medical Faculty Children's Hospital Emergency Outpatient Clinic. Materials and Methods: Our study is a descriptive, observational study conducted between February 2022 and December 2022 among patients with suspected foreign body aspiration who applied to the Erciyes University Faculty of Medicine Children's Hospital Emergency Outpatient Clinic and accepted to participate in the study. At the time of the study, it was aimed to reach all patients who applied to the Erciyes University Medical Faculty Hospital Children's Hospital Emergency Outpatient Clinic with the suspicion of foreign body aspiration, but 78 patients who agreed to participate in the study were included in the study. A questionnaire including sociodemographic, accident-related, awareness level, diagnosis and treatment data was applied to the patients or their parents. Results: In our study, most of the cases were male. First aid was administered to the majority of foreign body aspiration cases, but only 19.2% of first aid practitioners had first aid training. 43.6% of the families had information about the first aid applied in YCA, and 60.3% of them had information about the precautions to be taken in foreign body aspiration. Foreign body could be removed in 45 of the patients. Foreign body was removed by bronchoscopy in 42 of the patients, spontaneously in 2, and by thoracotomy in 1 patient. It was observed that the education level of parents with first aid training was higher. Conclusion: The majority of cases were men, with a mean age of 18 months. It was observed that the number of parents with first aid training was quite low. Although first aid training was scarce, nearly half of the families had knowledge about first aid in YCA cases. Most of them also had knowledge about the precautions to be taken to prevent foreign body aspiration. It was observed that the education level of mothers and fathers who had first aid training was higher. As a result, parents should be educated about foreign body aspiration and the precautions to be taken to prevent it, and awareness should be raised on this issue.