Sagittal split ramus osteotomisi sonrası alt dudakta oluşan parestezinin tedavisinde iki farklı lazer tipinin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the efficacy of TWO different laser TYPES in the treatment of lower lip paresthesia after sagittal split ramus osteotomy
- Tez No: 790486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH SOYLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sagittal split ramus osteotomisi, inferior alveoler sinir hasarı, parestezi, düşük doz lazer terapisi, Sagittal Split Ramus osteotomy, inferior alveolar nerve damage, paresthesia, low level laser therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Ortognatik cerrahi, çene-yüz deformitelerini düzeltmek amacıyla sıklıkla yapılan invaziv, majör cerrahi operasyonları kapsamaktadır. Sagittal split ramus osteotomisi (BSSO) günümüzde mandibulaya bağlı dentofasiyal anomalilerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. BSSO'ya bağlı birçok komplikasyon tanımlansa da en sık ortaya çıkan komplikasyon inferior alveoler sinir hasarıdır. Sinir hasarına bağlı alt dudakta oluşan parestezi hasta konforunu önemli ölçüde etkilemektedir. Sinirde oluşan hasar sonrası rejenerasyon sürecinde destek olarak medikal (steroid, b vitamini), düşük doz lazer (DDL) ve PRF tedavileri uygulanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; sagittal split ramus osteotomisi sonrası alt dudakta oluşan parestezinin tedavisinde iki farklı lazer tipinin etkinliğinin incelenmesidir. Bu klinik çalışma kontrollü, tek merkezli, prospektif, tek kör ve randomize olarak planlandı. Çalışmaya dâhil edilen 30 hasta rastlantısal olarak 3 gruba ayrıldı ve Grup I (GRR lazer, n=10)'deki hastalara transmukozal ve traskütanöz GRR lazer uygulandı, Grup II (Epic10 lazer, n=10)'deki hastalara transmukozal ve traskütanöz Epic10 lazer uygulandı, Grup III (B vitamini, n=10)'deki hastalara oral olarak günde bir tablet olmak üzere 30 tablet B vitamin kompleksi verildi. Hastalara belli aralıklarla 6 kez iki nokta ayrım ve fırça testi uygulandı. Ağrı ve hassasiyetin değerlendirilmesi için görsel analog skala kullanıldı. B vitamini ve lazer tedavisinin sinir rejenerasyonunu hızlandırdığı görüldü. B vitamini grubu ile karşılaştırıldığında Lazer gruplarının iyileşme hızına katkısının daha yüksek olduğu bulundu. İki lazer grubu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da yapılan klinik gözlemde, GRR lazer grubundaki hastalardan iyileşme açısından daha iyi sonuçlar alındı.
Özet (Çeviri)
Orthognathic surgery includes invasive, major surgical operations that are often performed to correct jaw-face deformities. Sagittal split ramus osteotomy (BSSO) is currently frequently used in the treatment of dentofacial anomalies related to the mandible. Although many complications related to BSSO have been identified, the most common is inferior alveolar nerve damage. Paresthesia of the lower lip due to nerve damage significantly affects patient comfort. Medical (steroid, vitamin b), low dose laser (DDL) and PRF treatments can be applied as support in the regeneration process after nerve damage. The aim of this study is to investigate the effectiveness of two different types of lasers in the treatment of paresthesia of the lower lip after sagittal split ramus osteotomy. This clinical trial was planned as controlled, single-center, prospective, single-blind and randomized. Included in the study and were randomly divided into 3 groups with 30 patients in Group I (Laser GRR, N=10) underwent laser traskutanoz GRR transmucosal and patients in Group II (Epic10 laser, N=10) underwent laser transmucosal traskutanoz epic10 patients and Group III (vitamin B, N=10) were given orally to 30 patients in a day tablets B complex vitamins. Two points and brush tests were performed 6 times at certain intervals. Visual analog scale was used to evaluate pain and sensitivity. Vitamin B and laser therapy accelerated nerve regeneration. The contribution of laser groups to the healing rate was seen as a result of examinations that it was better than vitamin B group. Although there was no statistically significant difference between the two laser groups, the clinical observation made better results from patients in the GRR laser group in terms of healing.