Atatürk eğitim ve araştırma hastanesi hasta memnuniyeti değerlendirme anketi
Ataturk training and research hospital emergency medicine satisfaction survey
  1. Tez No: 790496
  2. Yazar: BÜŞRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN BİLGİN, DOÇ. DR. ADNAN YAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, hasta memnuniyeti, anket, emergency department, patient satisfaction, survey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran hastaların memnuniyet düzeyini değerlendirmek, hasta memnuniyetini etkileyen faktörleri saptamak ve ileride bu konuda yapılması planlanan iyileştirmelere yardımcı olmaktır. Materyal Metod: Bu prospektif kesitsel anket çalışması İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 27/01/2023 -07/02/2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu çalışmada uygulanan anket soruları 2021 yılında Kanada Fraser Hearth Health Clinics'te yapılan hasta memnuniyeti anketi çalışmasından türkçeye revize edilmiştir. Bu anket toplam on üç sorudan oluşmuş, ilk on bir soruda 2'li 3'lü 4'lü ve 5'li Likert yöntemi kullanılarak hazırlanmış sorularla hasta memnuniyetini etkileyen faktörler araştırılmış, on ikinci soruda hastalardan 1 ila 10 puan arası genel bir puanlama yapması ve on üçüncü soruda ise varsa ek görüş ve önerileri istenmiştir. Testin yapı geçerliliği için; güvenirlik analizlerinde Cronbach alfa (α) katsayısı kullanılmıştır. Geçerlik analizi için faktör analizi uygulanmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya toplam %60,5'i kadın olan 129 hasta dahil edilmiştir. Hasta Memnuniyeti Değerlendirme aracı açıklayıcı faktör analizi Kaiser Meyer Olkin (KMO) testine göre dağılımın uygun olduğu, Cronbach alfa(α) 0,754 bulunmuş, uygulanan anketin hasta memnuniyeti ile ilgili tüm varyansların %45,32'sini değerlendirdiği görülmüştür. Uygulanan ankette hasta memnuniyeti üzerine etkili hekim ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere iki önemli fenomenin etkili olduğu bulunmuş olup bunlardan hekim fenomeninin memnuniyet üzerine etkisinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç: Hasta memnuniyetini değerlendirmek üzere türkçeye uyarlanmış olan bu anketin hasta memnuniyeti üzerinde geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci olarak hasta memnuniyetinde en önemli faktörün hekim faktörü olduğu, ikinci en önemli faktörün de hemşire ve yardımcı sağlık personeli olduğu sonucuna varılmıştır. Geçerli ve güvenilir olarak bulunan bu anketin daha fazla çalışma ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study; The aim is to evaluate the satisfaction level of the patients who applied to the Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Emergency Service, to determine the factors affecting patient satisfaction and to assist in the improvements planned in the future. Material Method: This prospective cross-sectional survey was conducted at Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between 27/01/2023 -07/02/2023. Questionnaire questions applied in this study were revised to Turkish from the patient satisfaction survey study conducted at Fraser Hearth Health Clinics in Canada in 2021. This questionnaire consisted of a total of thirteen questions, in the first eleven questions, the factors affecting patient satisfaction were investigated with questions prepared using 2-way, 3-point, 4-point and 5-point Likert methods. In the thirteenth question, additional opinions and suggestions, if any, were requested. For the construct validity of the test; Cronbach's alpha (α) coefficient was used in the reliability analysis. Factor analysis was applied for validity analysis. Results: A total of 129 patients, 60.5% of whom were women, were included in this study. Explanatory factor analysis of the Patient Satisfaction Assessment tool, the distribution was appropriate according to the Kaiser Meyer Olkin (KMO) test, Cronbach's alpha (α) was found to be 0.754, and the questionnaire applied to all patients related to patient satisfaction was found. It was observed that 45.32% of the variances were evaluated. In the applied questionnaire, it was found that two important phenomena, the physician and the assistant health personnel, were effective on patient satisfaction, and it was found that the effect of the physician phenomenon on satisfaction was higher. Conclusions: It was concluded that this questionnaire, which was adapted to Turkish to evaluate patient satisfaction, is valid and reliable on patient satisfaction. Secondly, it was concluded that the most important factor in patient satisfaction was the physician factor, and the second most important factor was the nurse and assistant health personnel. This questionnaire, which is found to be valid and reliable, needs to be supported by more studies.