Çeşitler arsı buğday melezlerinin F1 generasyonunda bazı agronomik ve sitolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 79052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÖKSAL YAĞDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, Makarnalık buğday, Agronomik karakterler, Sitolojik bulgular, Winter wheat, Durum wheat, Agronomical characters, Ctyological observations
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz Çeşitler arası buğday melezlerinin Fi generasyonunda bazı agronomik ve sitolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma 1995-1996 yılında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Görükle Kampüsü'ndeki“Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi”deneme tarlalarında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, makarnalık buğdaylarda başakçık sayısı hariç, bitki boyu, başak boyu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı ve bin tane ağırlığı gibi agronomik gözlemlerde hem ekmeklik hem de makarnalık buğdaylardan elde edilen değerlerin istatistiki olarak önemli olduğu bulunmuştur. Sitolojik gözlemlerde ise diakinez safhasında kromozom eşleşmeleri incelenmiş ve ring bivalentlerin oranı rod bivalentlere göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was carried out in order to determine some agronomic and cytologic characteristics of intervarietal wheat hybrids at the F1 generation. This research was conducted at Uludağ University, Agricultural Faculty, Agricultural Research and Application Center, Bursa in 1995 and 1996. As a result of this research; plant height, spike length, number of spikelets, number of seed in spikes, seed weight per spike and 1000 seed weight were found statistically significant at both durum wheat and winter wheat, except the number of spikelets of durum wheat. In the cytological observations, the ratio of ring bivalent was found higher than the rod bivalents after chromosome pairing in diakinesis stage was investigated.