Enkapsüle folı̇kül epı̇tel hücrelı̇ tı̇roı̇d neoplazı̇lerı̇nde maspı̇n ve cd44 ı̇mmün ekspresyonunun hı̇stomorfolojı̇k bulgularla ve prognostı̇k parametrelerle ı̇lı̇şkı̇sı̇
The relationship of maspin and cd44 immune expression with histomorphological findings and prognostic parameters in encapsulated follicular epithelial cell thyroid neoplasms
- Tez No: 790550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA MARKOÇ, PROF. DR. SİBEL YENİDÜNYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Enkapsüle tiroid neoplazileri, Maspin, CD44, NIFTP, Encapsulated thyroid neoplasms, Maspin, CD44, NIFTP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Tiroid neoplazileri en sık rastlanan endokrin neoplazilerdir ve %95'i follikül epitel hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Enkapsüle/iyi sınırlı foliküler büyüme paterni gösteren tiroid neoplazileri, prognostik değişkenlik gösteren geniş bir spektrumdur. NIFTP, bu spektrum içerisinde düşük malignite potansiyeli olan yeni bir terminolojidir. NIFTP tedavisinde kısıtlı cerrahinin yeterli olması sebebiyle ayırıcı tanı önemlidir. Kök hücre belirteci olan CD44 ve tümör süpresör proteini olan Maspin'in epitelyal mezenkimal geçişte rolü olduğunu bilinmektedir. Çalışmamızda enkapsüle folikül epitel hücreli tiroid tümörlerinde Maspin ve CD44 immün ekspresyonunun kapsül invazyonu ve damar invazyonu potansiyelini ön görmede rolü olup olmadığını ve bu tümörlerin histomorfolojik/immünohistokimyasal özelliklerinin, mitotik aktivitesinin ve Ki67 proliferasyon indeksinin ayırıcı tanıda rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda enkapsüle/iyi sınırlı folikül epitel hücreli tiroid neoplazisi olan 61 hasta incelendi. Tümörler WHO 2022 sınıflandırmasına göre gruplara (14 foliküler adenom, 12 NIFTP, 2 yüksek mitotik aktivite gösteren enkapsüle tiroid neoplazisi, 2 malignite potansiyeli belirsiz tümör, 2 onkositik karsinom, 3 minimal invaziv foliküler karsinom ve 25 PTK-ES) ayrıldı. Tümörler CD44 ve Maspin antikorları ile boyandı. Maspin belirtecinde boyanma olup olmadığı not edildi. CD44 belirteci, ekspresyon yüzdesi ve ekspresyon şiddetine göre derecelendirildi. Tümörlerde kapsül ve/veya anjioinvazyon varlığı ve histomorfolojik tiplere göre CD44 ve Maspin ekspresyonu karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki tümörlerin 33'ü (%54,1) invaziv olmayan, 28'i (%45,9) ise invaziv olan gruptaydı. İnvaziv olan tümörlerde invaziv olmayan tümörlere göre CD44 ile güçlü-yaygın boyanma izlenmiştir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,032). Maspinle iki vakada kapsül invazyonun izlendiği alanlarda ekspresyon izlendi. Az sayıda tümörde ekspresyon izlenmesi sebebiyle Maspin ekspresyonunda istatistiksel olarak karşılaştırma yapılamadı. Sonuç: CD44 immünohistokimya çalışmasında invaziv tümörlerde invaziv olmayan tümörlere göre CD44 ile daha güçlü-yaygın boyanma izlenmiştir. Enkapsüle tümörlerde şiddetli CD44 ekspresyonu izlenmesi, kapsül invazyonu ve anjiyoinvazyon açısından uyarıcı olmalıdır. Maspin ile invazyon alanlarında boyanma izlenmesi Maspin ekspresyonunun epitelyal mezenkimal geçişle ilişkili olabileceğini düşündürmüştür. Ancak az sayıda vakada boyanma olması sebebiyle istatistiksel olarak karşılaştırma yapılamamıştır. ix Sonuç: CD44 immünohistokimya çalışmasında invaziv tümörlerde invaziv olmayan tümörlere göre CD44 ile daha güçlü-yaygın boyanma izlenmiştir. Enkapsüle tümörlerde şiddetli CD44 ekspresyonu izlenmesi, kapsül invazyonu ve anjiyoinvazyon açısından uyarıcı olmalıdır. Maspin ile invazyon alanlarında boyanma izlenmesi Maspin ekspresyonunun epitelyal mezenkimal geçişle ilişkili olabileceğini düşündürmüştür. Ancak az sayıda vakada boyanma olması sebebiyle istatistiksel olarak karşılaştırma yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid neoplasms are the most common endocrine neoplasms. Approximately 95% of these neoplasms arise from follicular epithelial cells. Thyroid neoplasms with encapsulated/well-circumscribed follicular growth pattern are a broad spectrum with prognostic variability. NIFTP is a new terminology in this spectrum and is a thyroid neoplasm with low malignant potential. Since limited surgery is sufficient in the treatment of NIFTP, accurate differential diagnosis has gained importance. It is known that CD44, a stem cell marker, and Maspin, a tumor suppressor protein, have a role in epithelial-mesenchymal transition. In our study, we aimed to investigate whether Maspin and CD44 immune expression have a role in predicting the potential for capsule invasion and angioinvasion in encapsulated follicular epithelial cell thyroid tumors and the importance of histomorphological/immunohistochemical findings, mitotic activity and Ki67 proliferation index in the differential diagnosis of these tumors. Materials and Methods: In our study, 61 patients with encapsulated/well-circumscribed follicular epithelial cell thyroid neoplasia were examined. Tumors were divided into groups (14 follicular adenomas, 12 NIFTPs, 2 encapsulated thyroid neoplasms with high mitotic activity, 2 tumors of uncertain malignant potential, 2 oncocytic carcinomas, 3 minimally invasive follicular carcinomas, and 25 PTK-ES) according to the WHO 2022 classification. Tumors were stained with CD44 and Maspin antibodies. It was noted whether there was staining in Maspin marker. The CD44 marker was graded according to percent expression and expression severity. CD44 and Maspin expression were compared according to invasion status and histomorphological types in tumors. Results: Thirty-three (54.1%) of the tumors included in the study were in the non-invasive group and 28 (45.9%) were in the invasive group. Strong diffuse staining with CD44 was observed in invasive tumors compared to non-invasive tumors. This difference is statistically significant. (p=0.032). Expression was observed in the areas where capsule invasion was observed in two cases with Maspin. Because expression was observed in a small number of tumors, statistical comparison could not be made in Maspin expression. Conclusion: In the CD44 immunohistochemistry study, more extensive and stronger staining with CD44 was observed in invasive tumors compared to non-invasive tumors. The observation of severe CD44 expression in encapsulated tumors should be a warning for capsule invasion and angioinvasion. The appearance of staining with Maspin in the invasion area suggested that it may be associated with epithelial mesenchymal transition. However, statistical comparison could not be made due to staining in a small number of cases.