Deneysel kafa travması oluşturulan ratlardaerken dönemde serumneurogranin ve pnf-h düzeyi
Serum neurogranin and pnf-h level in the early period in rats with experimental head trauma
  1. Tez No: 790557
  2. Yazar: GÖKSEL AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ÇIKRIKLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Kafa Travması, Hafif Travmatik Beyin Hasarı, Neurogranin, Fosforile Nörofilaman Ağır Zincir, Emergency Department, Head Trauma, Mild Traumatic Brain Injury, Neurogranin, Phosphorylated Neurofilament Heavy Chain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmamızın amacı deneysel olarak hafif travmatik beyin hasarı oluşturulan ratlardan alınan serum örneklerinde Neurogranin ve Fosforile Nörofilaman Ağır Zincirin travmadan sonraki ilk beş saatlik seyrini araştırmaktır. Bu çalışma için 32 adet Spraque-Dawley cinsi dişi sıçan kullanılmıştır. Deney grubu 3 deney ve 1 kontrol grubu olarak aynı sayıda (n=8) olacak şekilde oluşturulmuştur. Sıçanlara 50 mg'lık ağırlık kullanılarak 80 cm yüksekten serbest düşme ile travmatik beyin hasarı meydana getirilmiştir. Deneklerden travma sonrası 1., 3. ve 5. saatlerde alınan serum örneklerinde Neurogranin ve Fosforile Nörofilaman Ağır Zincir düzeyi bakılmıştır. Ölçülen serum Neurogranin ve Fosforile Nörofilaman Ağır Zincir değeri, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Kafa travması sonrası ilk beş saat içinde başvuran hastalarda, serum Neurogranin ve Fosforile Nörofilaman Ağır Zincir değeri yüksekliğinin travmatik beyin hasarı tanısında kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Serum Neurogranın And PNF-H Level In The Early Perıod In Rats Wıth Experımental Head Trauma The aim of our study is to investigate the course of Neurogranin and Phosphorylated Neurofilament Heavy Chain in the first five hours after trauma in serum samples taken from rats with experimentally mild traumatic brain injury. In this study, 32 female Spraque-Dawley rats were used. Experimental group was formed with the same number (n=8) as 3 experimental and 1 control groups. Traumatic brain injury was induced in rats by free fall from a height of 80 cm using 50 mg weight. Neurogranin and Phosphorylated Neurofilament Heavy Chain levels were measured in serum samples taken from the subjects at the 1st, 3rd and 5th hours after trauma. The measured serum Neurogranin and Phosphorylated Neurofilament Heavy Chain values were found to be statistically significantly higher than the control group. It was thought that high serum Neurogranin and Phosphorylated Neurofilament Heavy Chain values could be used in the diagnosis of traumatic brain injury in patients admitted within the first five hours after head trauma.