Çocukluk çağı travmaları ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide çatışma çözme stillerinin ve ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediator roles of conflict resolution styles and the interpersonal cognitive distortions in the assocation between childhood trauma and romantic relationship satisfaction
- Tez No: 790661
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar, Çatışma Çözme Stilleri, Romantik İlişki Doyumu, Childhood Traumas, Interpersonal Cognitive Distortions, Conflict Resolution Styles, Romantic Relationship Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı kadınlarda çocukluk çağı travması ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide, ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların ve çatışma çözme stillerinin aracılık rolünü incelemektir. Bu doğrultuda 18-50 yaş arasında, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan 491 kadın katılımcı ile çalışılmıştır. Veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Romantik İlişkilerde Çatışma Çözme Stilleri Ölçeği ve İlişki İstikrarı Ölçeğinin İlişki Doyumu alt boyutu kullanılmıştır. Sonuçlarda çocukluk travmaları, olumsuz ve boyun eğme çatışma çözme stili ve bilişsel çarpıtmalar arasında pozitif yönde ilişki saptanırken; bu değişkenlerle ilişki doyumu ile negatif yönde ilişki gözlenmiştir. Öte yandan, ilişki doyumu ile olumlu çatışma çözme stili arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda romantik ilişki doyumu üzerinde çocukluk dönemi örselenme yaşantılarından duygusal ihmalin, çatışma çözme stillerinden olumlu ve olumsuz tarzın ve ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların yordayıcı etkisi gözlenmiştir. Ayrıca, çocukluk çağı travmaları ile ilişki doyumu arasındaki ilişkiye ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların ve çatışma çözme stillerinin (olumsuz, olumlu ve boyun eğici tarzların) aracılık ettiği belirlenmiştir. Mevcut çalışmanın ilişki doyumunun arttırılması ve sürekliliğine dair kapsamlı bir modelin ortaya konulmasının, literatüre katkı sağlaması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın bulguları, ilgili literatür ile değerlendirilmiş ve gelecek çalışmalara yönelik birtakım öneriler sunulmuştur. Ayrıca, çocukluk dönemi örseleyici yaşantılara sahip olan bireylerin, ileride romantik ilişkilerde yaşadıkları zorlukların azaltılmasına yönelik müdahalelerde mevcut bulguların sağlayabileceği katkılara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to examine the mediating roles of interpersonal cognitive distortions and conflict resolution styles in the association between childhood traumas and romantic relationship satisfaction among women. Based on this aim, 491 female participants aged 18-50 were lived in different cities of Turkey. Demographic Information Form, Childhood Trauma Scale, The Interpersonal Cognitive Distortions Scale, Conflict Resolution Styles in Romantic Relationships Scale, and the Relationship Satisfaction Dimension of the Relationship Stability Scale were used to collect data. The results revealed that childhood traumas, maladaptive conflict styles, and interpersonal cognitive distortions were positively correlated with each other and negatively correlated with relationship satisfaction. On the other hand, there was a positive correlation between adaptive conflict resolution style and romantic relationship satisfaction. In addition, emotional neglect as a specific childhood trauma, positive and negative conflict resolution styles, and interpersonal cognitive distortions were significant predictors of romantic relationship satisfaction. Finally, interpersonal cognitive distortions and conflict resolution styles mediated the association between childhood traumas and relationship satisfaction. The current findings contribute to the literature by introducing a comprehensive model to highlight the roles of early traumatic experiences in later romantic relationship satisfaction. The findings were discussed with the relevant literature, and suggestions for future studies were presented. In addition, the possible clinical implications derived from the current findings to increase relationship satisfaction were also mentioned.