Pratisyen hekimlerin hipertansif hastaları değerlendirme ve tedavileri konusunda eğilimlerinin belirlenmesi
- Tez No: 99099
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pratisyen hekim, kan basıncı ölçümü, sfigmomanometre, hipertansiyon, antihipertansif ilaç, Practitioners, blood pressure measurement, spygmomanometer, hypertension, antihypertensive drug VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Bütün dünyadaki hipertansif hastalar farklı disiplindeki hekimler tarafından takip edilmektedir. Mezuniyet sonrası eğitim hizmetlerinin yeterince kurumlaşamadığı ülkemizde sahada ağırlıklı olarak hipertansif hastaları takip eden pratisyen hekimlerin hipertansif hastaları değerlendirir ve tedavi ederken izledikleri bir standart algoritmik yaklaşımdan söz etmek güçtür. Bu çalışmanın amacı, Orta Karadeniz Bölgesinde çalışan pratisyen hekimlerin hipertansiyonlu hastaları takip ve tedavideki eğilimlerini belirlemektir. Bu amaçla üç ilde çalışan (Ordu, Amasya, Samsun) 643 pratisyen hekime ulaşılması planlanarak hekimler çalıştıkları kurumlarında ziyaret edildi. Hekimlere; kan basıncı ölçüm teknikleri, fizik muayene kapsamına alınan sistemler, kullanılan laboratuar yöntemleri, hipertansiyon tanısında kullanılan kan basıncı kriterleri, nonfarmakolojik tedavi yöntemleri, ilaç tedavisine başlama kriterleri, 4 hipertansif vaka örneğinde ilk ilaç seçimi, tedavi ile ulaşılması gerekli kan basıncı değerleri ve hastayı bir uzman hekime gönderme kriterlerini içeren 28 soruluk anket formu verildi. 2 hafta sonra 217(%33.7) anket formu geri toplanabildi. Anket çalışmasında sorulan sorulara hekimlerce verilen cevaplar uluslararası önemli kuruluşların ya da rehberlerin aynı konudaki önerileri ile karşılaştırıldı. Cevapların değerlendirilmesinde; hem klinik değerlendirme, hem de tedaviler konusundaki eğilimlerin genel kabul görmüş bilgiler ile uyum içersinde olmadığı, tedavi yetersizliğinin hekimler ile ilgili boyutundaki aksamaların giderilmesi için ulusal nitelikli rehberlerin hazırlanması ve bu rehberlerin sahadaki hekimlerce kabul görmesinin sağlanması konusunda daha çok çaba harcanması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hypertensive patients around the world are followed by the physicians belong to the different disciplines. In our country where post-graduate education facilities have not been set up yet. It is hard to talk about the standard algorithmic approach of general practitioners while following and treating hypertensive patients. The aim of this study is to determine the follow-up and treatment strategies for the hypertensive patients of practitioners worked in Middle Black Sea Region. It was planned to include 643 practitioners working in three cities (Ordu, Amasya, Samsun). They were visited in their primary health care services. A questionnaire with 28 questions related with blood pressure measurement techniques, systems included in physical examination, laboratory techniques that used in physical examination, blood pressure criteria used for diagnosis of hypertension, nonpharmacological treatment methods, criteria of the beginning of antihypertensive drug treatment, the first drug choice in four hypothetical hypertensive patients, the goal blood pressure values with medical treatment and the referral criteria of petients to a specialist was given to the practitioner. Two week later 217(33.7%) questionnaires were taken back. The answers to the question were compared the suggestions of the important guidelines. In conclusion, more effect must be needed to provide national guidelines accepted by general practitioners in order to correct the therapeutic insufficiery may be originated from physicians.