Farklı imalat parametrelerinin süspansiyon sistemlerinde kullanılan kauçuğa etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects of different manufacturing parameters on rubber used in suspension systems
- Tez No: 790902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TOROS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Süspansiyon sistemi, çeki kolu, kauçuk, stiffness, vulkanizasyon, Suspension system, control arm, rubber, stiffness, vulcanization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yapılan bu çalışmada, süspansiyon sistemlerinde kullanılan kauçuğa farklı imalat parametrelerinin etkisi araştırılmıştır. Süspansiyon sistemi parçası olan çeki kolunun stiffness değerlerine etkiyen bileşen kauçuktur. Kauçuğun mafsal üzerine vulkanizasyonu esnasında, kullanılan kauçuk hamur türü ve vulkanizasyon sıcaklık değeri oldukça önemli parametrelerdir. Mekanik özelliklerin stiffness değerlerine etkisinin incelenmesi için sıcaklık ve hamur türü değişkenli numunelere çekme ve yorulma testleri yapılmıştır. Mekanik deney numuneleriyle aynı imalat parametrelerine göre üretilen kauçuk burçlar radyal stiffness testine tabi tutulmuştur. Radyal stiffness test sonuçlarına göre belirlenen en uygun parametrelere sahip kauçuk burçlara eksenel, kardanik ve torsiyonel stiffness testleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarla süspansiyon sistemi parçası olan çeki kolunda kullanılan kauçuk burçlar için en uygun parametreler belirlenerek, doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different manufacturing parameters on the rubber used in suspension systems were investigated. The component that affects the stiffness values of the control arm, which is a part of the suspension system, is rubber. During the vulcanization of the rubber on the joint, the type of rubber paste used and the vulcanization temperature value are very important parameters. Tensile and fatigue tests were performed on the samples with temperature and variable paste types in order to examine the effect of mechanical properties on stiffness values. The rubber bushings produced according to the same manufacturing parameters as the mechanical test specimens were subjected to the radial stiffness test. Axial, cardanic and torsional stiffness tests were performed the on rubber bushings with the most appropriate parameters determined according to the radial stiffness test results. With the results obtained, the most suitable parameters for the rubber bushings used in the control arm, which is a part of the suspension system of commercial vehicles, were determined and verified.