İç ortam hava kalitesi ve sağlıklı çevre bağlamında binalarda doğal havalandırma stratejileri
Natural ventilation strategies in buildings as part of indoor air quality and healthy environment
  1. Tez No: 790939
  2. Yazar: MERVE COŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSU ULUKAVAK HARPUTLUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İç Ortam Hava Kalitesi, Kapalı Mekanlarda Kullanıcı Konforu ve İnsan Sağlığı, Doğal Havalandırma, Indoor Air Quality, Indoor User Comfort and Human Health, Natural Ventilation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapım Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son yıllarda hızla artan enerji ve doğal kaynak tüketimi çevresel, ekonomik ve sosyal açılardan küresel ölçekte dünyayı etkilemektedir. Bu durumda dünyada enerji ve doğal kaynak tüketiminin büyük bir bölümünü oluşturan binalar için çevre dostu stratejiler belirlenmelidir. Aynı zamanda bu stratejiler, insanoğlunun sağlıklı ve rahat bir düzeyde yaşamını sürdürmesini sağlayacak niteliklere sahip olmalıdır. Bu stratejiler arasında iç ortam hava kalitesi, kapalı mekanlarda kullanıcı konforu ve insan sağlığı, doğal havalandırma önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, bu üç kavramla ilgili literatür araştırması yer almakta olup, Ankara'da bir ofis binasında yapılan alan çalışmasını içermektedir. Yapılan alan çalışmasıyla iç ortam hava kalitesinin kullanıcı memnuniyeti üzerindeki etkisini görmek için anket, iç ortam hava kalitesi ölçümleri ve ofis binasının doğal havalandırma potansiyelini ortaya koyan simülasyonlar yapılmıştır. Bu veriler ışığında ofis binası için doğal havalandırmaya yönelik tasarımsal önerilerde bulunulmuş olup, simülasyonlarla desteklenmiştir. Sonuç bölümü ise, yapılan literatür taraması verileriyle alan çalışmalarının yorumlanmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapidly increasing consumption of energy and natural resources in recent years affects the world on a global scale in terms of environmental, economic, and social aspects. In this case, environmentally friendly strategies should be determined for buildings that constitute a large part of energy and natural resource consumption in the world. At the same time, these strategies should have the qualities that will enable human beings to lead a healthy and comfortable life. Among these strategies, indoor air quality, indoor user comfort and human health, natural ventilation have an important role. This study includes literature research on these three concepts and includes a field study in an office building in Ankara. With this field study, a questionnaire, indoor air quality measurements and simulations revealing the natural ventilation potential of the office building were made to see the effect of indoor air quality on user satisfaction. In the light of these data, design suggestions for natural ventilation in the office building were made and supported by simulations. In the conclusion part, it includes the interpretation of the field studies in the data of the literature review.