Elektromagnetik alanın insanlar ve hayvanlar üzerindeki etkisinin incelenmesi ve alan hesapları
Study of effects electromagnetic field on the humans and animals, and calculating field
  1. Tez No: 79108
  2. Yazar: BAYRAM TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electric, magnetic, electromagnetic, field, effect, high, voltage, line, EMF, cancer, limit, value
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Günümüzde insanlar zorunlu olarak veya bilinçsiz ve plansız kentleşme sebebiyle yüksek gerilim hatları, trafo merkezleri vs. yerlerde meydana gelen elektromagnetik alan içinde yaşamak zorunda kalıyorlar. Elektrik ve magnetik alanların insanlar ve hayvanlar üzerinde etkileri için 1960 yıllarından günümüze kadar çeşitli bilimsel çalışmalar, deneyler ve araştırmalar yapıImıştır.Bu konuda değişik yabancı kaynaklar bulmak mümkündür. Yalnız Türkçe kaynak yetersizdir. Birinci bölümde temel kavramlara ve biyolojik dokuların elektriksel özelliklerine, İkinci bölümde elektromagnetik alanların bazı ülkelerdeki standart değerlerine, Üçüncü bölümde transformatör merkezleri veya yüksek gerilim hatlarında çalışan işçiler, laboratuvar şartlarında denek olarak kullanılan tavşanlar veya fareler üzerinde yapılan araştırmalara, elektrik ve magnetik alanın insanların büyümesi, kanser ve üreme üzerindeki etkisine, Dördüncü bölümde 500 kV ' luk bir hattın yakınında bulunan evlerde elektrik ve magnetik alan ölçümlerine, Beşinci bölümde sınır değerleri hesaplarına, Altıncı bölümde alan hesaplarına yer verilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda elektromagnetik alanların organizma üzerindeki etkileri kesin olarak ortaya konulamamıştır. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda, bazı ülkelerde güvenlik sınırı olarak magnetik ve elektrik alan için sınır değerleri belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Elektrik, magnetik, elektromagnetik, alan, etki, yüksek, gerilim, hat, EMF, kanser, sınır, değer.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT People are obligatory living in the electric and magnetic fields nowadays. Researchers have been studying involved electric and magnetic fields effects on organism since 1960. To find more foreign source about this subjects possible, Turkish source is not yet. In the first chapter, base concepts and biological tissues electrical characteristics. In the second chapter, limits of the electromagnetic field in some country. In the third chapter, studied workers in the transformation centers or near the high voltage lines, electromagnetic fields effects on the human grow healthy, cancer and reproduction. In the fourth chapter, measuring electric and magnetic fields in the homes near the 500 kV high voltage lines. In the fifth chapter, calculation of the field limit values. In the sixth chapter, results and suggestions. Results of the studying, electric and magnetic fields effects are uncertain on organism. From results of the studies, the limitation of the electric and magnetic fields arc determined in many country.