Sağlık çalışanlarında değişim yorgunluğunun örgütsel güven ve çalışma yaşam kalitesine etkisi: Üniversite hastanesi örneği
The effect of change fatigue on organizational trust and quality of work life in healthcare workers: University hospital example
  1. Tez No: 791122
  2. Yazar: MELİKE TANBAŞI TEZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: çalışma yaşam kalitesi, değişim yorgunluğu, örgütsel güven, quality of work life, change fatigue, organizational trust
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Örgütler, çalışan ve organizasyon amaçlarının aynı doğrultuda olması için sistematik bir şekilde, çeşitli görevler üstlenerek birlikte hareket edilen yapılardır. Örgütsel amaçları gerçekleştirmek için bir grup halinde çalışan insanlar aynı zamanda kendi hedeflerini de gerçekleştirmektedirler. Günümüzde örgütler çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Zaman içinde örgütler hayatta kalabilmek için gelişen koşullara ayak uydurmak ve kendini değiştirmek zorundalar. Örgütsel değişimin başarısı uygulanan planlara ve eylemlere bağlıdır. Değişim sırasında çalışanların örgütsel bağlılıklarını ve güvenlerini zedelememek gerekmektedir. İnsan hayatının büyük bir bölümü iş yerinde geçmektedir. Birey her anlamda olduğu gibi çalışma hayatında da en iyisini istemektedir. Örgütte yaşanılan değişimin örgüte karşı duyulan güvene ve çalışma hayatına etkisi kaçınılmazdır. Bu doğrultuda çalışma, değişim yorgunluğunun örgütsel güven ve çalıma yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatür incelendiğinde değişim yorgunluğu, örgütsel güven ve çalışma yaşam kalitesi kavramları arasındaki ilişkiyi değerlendiren bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Araştırmanın sağlık çalışanları örneklemi ile literatürdeki bu boşluğa katkı sağlaması beklenmektedir. Araştırma toplamda 426 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Konya ilinde bulunan bir tıp fakültesi hastanesindeki sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma nicel olarak planlanmıştır. Katılımcılardan online anket tekniği ile veriler toplanmıştır ve kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmada, değişim yorgunluğu ölçeği 6 madde, örgütsel güven ölçeği 17 madde ve 3 alt boyuttan (çalışma arkadaşlarına duyulan güven, yöneticiye duyulan güven, kuruma duyulan güven), çalışma yaşam kalitesi ölçeği 13 madde ve 5 alt boyuttan (bağlılık, etkinlik, gelişim, atmosfer, yönetim) oluşmaktadır. Toplanan verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım gösterdiği tespit edildiği için parametrik testler kullanılarak bağımsız gruplarda t testi, one-way ANOVA testi yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın ana amacını test etmek için Pearson Korelasyon Testi ve Regresyon Analizine yer verilmiştir. Çalışmada çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiş ve normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerine ait veriler incelendiğinde en yüksek %36,4 oranla 48 yaş ve üzeri katılımcıların katkı sağladığı görülmüştür. Sırasıyla cinsiyet değişkeninde %49,8 oranla erkek katılımcılar, %70,9 oranla evli katılımcılar, %54,9 oranla lisans ve üstü eğitime sahip katılımcılar, %39 oranla kurumda 11 yıl ve üzerinde çalışan katılımcılar, %64,8 oranla asgari ücretin 2 katı maaş alan katılımcılar ve %57,3 oranla sağlık profesyonelleri grubu yer almaktadır. Yapılan t testleri sonuçlarına göre; cinsiyet ve medeni durum değişkenleri ile değişim yorgunluğu, örgütsel güven ve çalışma yaşam kalitesi arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı gözlemlenmektedir. ANOVA analizleri sonucunda yaş, öğrenim durumu, kurumda çalışma süresi değişkenleri ile ölçekler arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamaktadır. Gelir, görev değişkenleri ile ölçekler arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda değişim yorgunluğu ile örgütsel güven arasında anlamlı negatif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Değişim yorgunluğu ve çalışma yaşam kalitesi arasında ise anlamlı negatif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizlerine göre değişim yorgunluğu örgütsel güven ve çalışma yaşam kalitesini negatif bir şekilde yordadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations are structures where employees and organizations act together by undertaking various tasks in a systematic manner so that the goals of the organization are in the same direction. People who work in a group to achieve organizational goals also achieve their own goals. Today, organizations have a very complex structure. Over time, organizations have to adapt to evolving conditions and change themselves in order to survive. The success of organizational change depends on the plans and actions implemented. During change, it is necessary not to damage the organizational commitment and trust of employees. A large part of human life is spent at work. Individuals want the best in their working life, as in every aspect. The impact of the change experienced in the organization on the trust in the organization and on working life is inevitable. In this regard, the study was carried out to examine the effect of change fatigue on organizational trust and quality of work life. When the literature is examined, there is no study that evaluates the relationship between the concepts of change fatigue, organizational trust and quality of work life. The research is expected to contribute to this gap in the literature with a sample of healthcare professionals. The research was conducted with a total of 426 participants. The population of the research consists of healthcare professionals at a medical faculty hospital in Konya. The research was planned quantitatively. Data was collected from the participants using the online survey technique and convenience sampling method was used. In the study, change fatigue scale consists of 6 items, organizational trust scale consists of 17 items and 3 sub-dimensions (trust in colleagues, trust in the manager, trust in the institution), quality of work life scale consists of 13 items and 5 sub-dimensions (commitment, effectiveness, development, atmosphere). , management). The analysis of the collected data was made with the SPSS 22.0 package program. Since it was determined that the data showed a normal distribution in the analysis, t-test and one-way ANOVA test were performed in independent groups using parametric tests. Additionally, Pearson Correlation Test and Regression Analysis were included to test the main purpose of the study. In the study, skewness and kurtosis values were examined and it was determined that they showed normal distribution. When the data on the demographic characteristics of the participants was examined, it was seen that participants aged 48 and over made the highest contribution, with a rate of 36.4%. In terms of gender, respectively, 49.8% of the male participants, 70.9% of the married participants, 54.9% of the participants with a bachelor's degree or higher education, 39% of the participants who have worked in the institution for 11 years or more, 64.8% of the participants who are above the minimum wage. There are participants who earn a solid salary and 57.3% are healthcare professionals. According to the results of the t tests; It is observed that there is no significant difference between gender and marital status variables and change fatigue, organizational trust and quality of work life. As a result of ANOVA analysis, no significant difference was found between the variables of age, educational background, and working time in the institution and the scales. Significant differences were detected between income and duty variables and scales. As a result of the correlation analysis, a significant negative weak relationship was detected between change fatigue and organizational trust. A weak, significant negative relationship was detected between change fatigue and quality of work life. According to regression analyses, it was concluded that change fatigue negatively predicts organizational trust and quality of work life.