Uluslararası bankacılık ve dış ticaret işlemlerinde hizmet kalitesinin ölçülmesine yönelik bir uygulama
An application for measuring the quality of service in international banking and foreign trade transactions
- Tez No: 791125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Bankacılık, Banka Hizmet kalitesi, DEMATEL Yöntemi, International Banking, Bank Service quality, DEMATEL Method
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Uluslararası piyasalarda rekabetin artması ile yaşanan küreselleşme hareketleri, ulaşım, imalat ve iletişim gibi çok sayıda sektörü etkisi altına almakla beraber finansal sektörde de önemli gelişmelere neden olmuştur. Finans piyasası her geçen gün giderek derinleşerek gelişmiş, uluslararası kredi pazarlarında yoğunluk yaşanmaya başlamıştır. Meydana gelen bu rekabet sebebiyle, uluslararası bankacılık hizmeti veren kuruluşlar, sürdürülebilir bir şekilde karlılıklarını yükseltebilmek adına müşteri odaklı pazarlama stratejilerini daha fazla geliştirmeye çabalamaktadırlar. Hizmet sektöründe bulunan bankaların hizmet kalitesini etkileyen hususları tespit ederek bu doğrultuda stratejiler oluşturmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı 2022 yılı ve sonrasında uluslararası bankacılık tercihini etkileyen hizmet kalitesi kriterlerin saptanması ve saptanan kriterlerin önem derecelerinin ağırlıklandırılmasını kapsamaktadır. Saptanan kriterlerin ağırlıklandırılmasında DEMATEL yönteminden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda uluslararası bankacılık hizmet kalitesini artırmak için Bankaların Fizik ve Teknik Yapısına yatırım yapmaları ve Şube ve Alternatif Kanal Ağını yaygınlaştırmaları sektör ve ülke açısından tercih edilmelerine faydası olacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The globalization movements experienced with the increase in competition in international markets have affected many sectors such as transportation, manufacturing and communication, as well as caused significant developments in the financial sector. The financial market has developed and deepened day by day, and international credit markets have started to experience intensity. Due to this competition, international banking service providers are striving to further develop their customer-oriented marketing strategies in order to increase their profitability in a sustainable way. Banks in the service sector need to identify the issues affecting the quality of service and create strategies in this direction. In this respect, the aim of the study is to determine the service quality criteria affecting the international banking preference in 2022 and beyond and to weighting the importance of the determined criteria. DEMATEL method was used to weighting the determined criteria. As a result of the study, it was determined that investing in the Physical and Technical Structure of the Banks and expanding the Branch and Alternative Channel Network in order to improve the quality of international banking services would benefit their preference in terms of the sector and the country.