Ventilatör ilişkili pnömoni tanısında; Elabela, visfatin, chemerin gibi enflamatuar biyobelirteçlerin rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of inflammatory biomarkers such as elabela, visfatin, chemerin and dynamic thiol / disulphide homeostasis in the diagnosis of ventilator-associated pneumonia
- Tez No: 791128
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM DAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ventilatör ilişkili pnömoni, elabela, visfatin, chemerin, Ventilator-associated pneumonia, elabela, visfatin, chemerin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Ventilatör ilişkili pnömoni; yoğun bakımda yatan hastalarda görülen nozokomiyal enfeksiyonlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. VİP; nozokomiyal enfeksiyonlar arasında en yüksek mortalite oranına sahip hastalıktır. Hastaların morbidite ve mortalitelerinde ciddi artışa, hastanede kalış sürelerinde uzamaya ve ciddi bir maliyet yüküne neden olmaktadır. Ventilatör ilişkili pnömoni tanısında rutin pratikte kullanılan laboratuar parametreleri WBC, CRP ve prokalsitonin gibi parametrelerdir. Son yıllarda gündeme gelen; elabela, visfatin ve chemerin gibi yeni enflamatuar biyobelirteçlerin, birçok hastalık grubunun tanısında, takibinde ve prognozunda faydalı olup olmadığı üzerine çalışılmaktadır. Bizim tez çalışmamızda amacımız, VİP tanısında; elabela, visfatin ve chemerin gibi biyobelirteçlerin faydalı olup olmayacağını ortaya koymaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 01.05.2021-01.10.2021 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 3. basamak yoğun bakımlarda yatmakta olan ve ventilatör ilişkili pnömoni tanısı koyduğumuz (bu tanım; 2 günden uzun süredir mekanik ventilatöre bağlı hastalarda radyolojik olarak yeni gelişen pnömonik infiltrasyonları olan, sekresyon artışı ve oksijen ihtiyacında artış olup klinik olarak pnömoni tanısı konan hastaları kapsamaktadır) hastalar alındı. Hastalardan VİP tanısı konan ilk gün, sonrasında 7. gün ve 14. gün WBC, CRP ve prokalsitonin değerleri çalışıldı ve eş zamanlı elabela, visfatin ve chemerin parametrelerinin çalışılması için kanlar alındı. 30 sağlıklı bireyden kontrol grubu için kanlar alındı. 1., 7. ve 14. günlerde tespit edilen elabela, visfatin ve chemerin değerleri, hem kontrol grubunda tespit edilen değerler ile hem de WBC, CRP ve prokalsitonin değerleri ile karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların 28 günlük sağkalım oranları değerlendirildi. Bulgular: VİP hastalarında ölçülen chemerin değerleri, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiki olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p=0,041). Elabela ve visfatin değerleri açısından ise hasta ve kontrol grupları arasında istatistiki olarak anlamlı fark saptanmadı (p değerleri sırasıyla 0,577 ve 0,089). Hastaların chemerin değerleri ile CRP ve prokalsitonin değerleri arasında da istatistiki olarak anlamlı şekilde pozitif korelasyon belirlendi (p değerleri sırasıyla 0,033 ve 0,001). Hastaların elabela ve visfatin düzeyleri ile WBC, CRP ve prokalsitonin düzeyleri arasında ise istatistiki olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Elabela, visfatin ve chemerin düzeyleri ile 28 günlük mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmadı. 28 günlük mortaliteyi öngörmede istatistiki olarak anlamlı olduğu belirlenen tek biyobelirteç; CRP idi (p=0,016) Sonuç: Son yıllarda keşfedilen biyobelirteçlerden olan chemerin'in, VİP tanısı koymada faydalı olduğu görülmektedir. Çalışmamızda diğer biyobelirteçler; elabela ve visfatin düzeylerinin ise VİP tanısında faydası olduğu gösterilememiştir. Chemerin, VİP tanısında anlamlı gözükmekte ancak her üç biyobelirteçte mortalite öngörüsünde faydalı bulunmamıştır. Literatürde bu biyobelirteçlerin VİP tanısındaki yeri ile ilgili henüz başka bir çalışma bulunmamakta olup bulgularımız bu açıdan önemlidir. Yaptığımız çalışmadan hareketle chemerin'in VİP tanısı koymadaki etkinliği için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Ventilator-associated pneumonia is one of the most common nosocomial infections in patients who hospitalized in the intensive care unit. VIP is the disease with the highest mortality rate among nosocomial infections. It causes a serious increase in morbidity and mortality of patients, prolongation of hospital stay and a serious cost burden. Laboratory parameters used in routine practice in the diagnosis of ventilator-associated pneumonia are parameters such as WBC, CRP and procalcitonin. Discovered in recent years; It is being studied whether new inflammatory biomarkers such as elabela, visfatin and chemerin are useful in the diagnosis, follow-up and prognosis of many disease groups. Our aim in this study is to reveal whether biomarkers such as elabela, visfatin and chemerin will be useful in the diagnosis of VAP. Materials And Methods: In our study, between 01.05.2021 and 01-10.2021, we were hospitalized in the 3rd step intensive care unit of Dicle University Medical Faculty Hospital and diagnosed as ventilator-associated pneumonia (this definition includes patients who have been on a mechanical ventilator for more than 2 days with radiologically newly developed pneumonic infiltrates, increased secretion and increased oxygen demand, and clinically diagnosed as pneumonia) patients were included. WBC, CRP and procalcitonin values were studied on the first day of VAP diagnosis, and on the 7th and 14th days afterwards, and blood samples were taken to study elabela, visfatin and chemerin parameters. Blood samples was taken from 30 healthy individuals for the control group. Elabela, visfatin and chemerin values measured on the 1st, 7th and 14th days were compared with the values detected in the control group as well as WBC, CRP and procalcitonin values. In addition, the 28-day survival rates of the patients were evaluated. Results: We found the chemerin values measured in VAP patients to be statistically significantly higher than the healthy control group (p=0.041). There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of elabela and visfatin levels (p values 0.577 and 0.089, respectively). A statistically significant positive correlation was also determined between the chemerin values of the patients and the CRP and procalcitonin values (p values 0.033 and 0.001, respectively). No statistically significant correlation was found between the patients' elabela and visfatin levels and their WBC, CRP and procalcitonin levels. No significant correlation was found between Elabela, visfatin and Chemerin levels and 28-day mortality. The only biomarker that was found to be statistically significant in predicting 28-day mortality; was CRP (p=0.016) Conclusions: Chemerin, one of the biomarkers discovered in recent years, seems to be useful in diagnosing VAP. Elabela and visfatin levels, which are other biomarkers, have not been shown to be beneficial in the diagnosis of VAP. Chemerin seems to be significant in the diagnosis of VAP, but it was not found useful in predicting mortality in all three biomarkers. There is no other study in the literature regarding the place of these biomarkers in the diagnosis of VAP, and our findings are important in this respect.