Yoğun bakımda pnömoni tanısında bronkoalveolar lavaj ve korunmuş mini-bronkoalveolar lavaj karşılaştırılması
The comparison of bronchoalveolar lavage and protected mini-bronchoalveolar lavage in the diagnosis of pneumonia in intensive care unit
  1. Tez No: 390116
  2. Yazar: ATASOY GÜRLEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALIM DİKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Hastalıkları, Anesthesiology and Reanimation, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömoni, BAL, korunmuş mini-BAL, yoğun bakım, ventilatör ilişkili pnömoni, ciddi pnömoni, Pneumonia, BAL, mini-BAL, intensive care unit, VİP
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
YOĞUN BAKIMDA PNÖMONİ TANISINDA BRONKOALVEOLAR LAVAJ VE KORUNMUŞ MİNİ-BRONKOALVEOLAR LAVAJ KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Çalışmamızda pnömoni tanısı konulmuş yoğun bakım hastalarından fiberoptik bronkoskop kullanarak yapılan bronkoalveolar lavaj (BAL) ve korunmuş mini-BAL ile alınan mikrobiyolojik örneklerin mikroskopik incelenmesi ve kültürlerindeki uyumluluk araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitelerinde (YBÜ) pnömoni tanısı konmuş olan 66 hasta alındı. Bu hastalardan BAL ve mini-BAL yöntemiyle toplanan örnekler değerlendirildi. Hastalar APACHE II ve CPIS ile değerlendirildi. Hastalardan 32'sine (% 48,5) önce BAL sonra mini-BAL; 34 (% 51,5) hastaya da önce mini-BAL sonra BAL uygulandı. Örnekler steril şartlarda en kısa sürede gram boyama ve kantitatif kültür yapılmak üzere işleme alındı. Her iki yöntem ile elde edilen örneklerde elde edilen mikrobiyolojik inceleme sonuçları arasındaki uyum kappa istatistiği ile karşılaştırıldı. Bulgular: Yaş ve yoğun bakımda kalış süresi ortalamaları açısından önce BAL ve önce mini-BAL uygulanan gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Antibiyotik kullanımı, ek hastalık ve prognoz ortalamaları açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Hastalardan 22'si TKP, 25'i VİP ve 19'u HKP tanılıydı. Önce BAL uygulanan olgularda üreyen bakteri türleri açısından BAL ve mini-BAL arasında anlamlı fark görülmedi. Önce mini-BAL uygulanan olgularda üreyen bakteri türleri açısından BAL ve mini-BAL arasında anlamlı fark görülmedi. BAL ve mini-BAL yöntemi ile alınan örneklerin üreyen mikroorganizmalar açısından uyumu karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak uyum anlamlı bulundu (kappa katsayısı:0,476) Sonuç: Korunmuş mini-BAL etkili, kolay uygulanabilir ve az invazif bir yöntemdir, pnömoni tanısında etkeni belirlemek için BAL'a alternatif olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim:We aimed to compare microbiological examination of samples, which were taken by BAL and protected mini-BAL methods from patients with diagnosis of pneumonia in the intensive care unit. Methods:66 patients with pneumonia from intensive care units of Cerrahpaşa Medical Faculty were included.BAL and mini-BAL samples were collected from each patient. Patients were assessed by APACHE II, SOFA and CPIS. Firstly BAL then mini-BAL were applied to 32 patients of all and firstly mini-BAL then BAL were applied to the remaining 34 patients.Samples were examined microbiologically in sterile conditions as soon as possible and gram stained.Results of microbiologic specimens gathered with BAL and mini-BAL were evaluated with kappa statistics. Results:There was no statistcally significant difference between first BAL and first mini-BAL groups about the mean of age and duration of stay in intensive care unit.No significant difference was seen between groups in terms of mean antibiotic use, additional disease and prognosis.22 patients were CAP,25 were VAP,19 were HAP.There was no significant difference between BAL and mini-BAL in terms of kinds of bacteria isolated in patients who were BAL firstly applied.There was no significant difference between BAL and mini-BAL in terms of the kinds of bacteria isolated in patients who were mini-BAL firstly applied.In all cases kappa coefficient for the presence of bacterial isolation was 0.476 Conclusion:Protected mini-BAL is an effective, less invasive and easier to apply compared to FOB.It can be an alternative to BAL to determine the causative organism of pneumonia in ICU patients.