Basketbol oyuncularında pliometrik antrenman programının fiziksel performans üzerine etkisi
The effect of plyometric training program on physical performance in basketball players
- Tez No: 791213
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Pliometrik Antrenman, Fiziksel Performans, Basketball, Plyometric Training, Physical Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı, basketbol oyuncularında pliometrik antrenman programının fiziksel performans üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya, 18-36 yaş aralığında düzenli basketbol antrenmanı yapan 24 erkek basketbol oyuncusu gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar deney grubu (n=12, yaş: 26,50±4,58) ve kontrol grubu (n=12, yaş: 22,32±0,90) olarak iki farklı gruplara ayrıldı. Deney grubuna 6 hafta boyunca haftada 3 gün pliometrik antrenman programı uygulandı. Her iki katılımcı grup normal basketbol sezon içi antrenmanlarına devam etti. Deney grubuna basketbol antrenmanlarına ek olarak; Lateral jump, Box jump, Squat jump, Nordic hemstring curl, Overhead slam, Pliometrik şınav ve Medicine ball bench press olarak bilinen pliometrik egzersizler uygulandı. Antrenmanlara başlamadan önce ve antrenman bittikten sonra esneklik, denge, dikey sıçrama, mekik koşusu testi, sürat ve T-testi ölçümleri yapıldı. Verilerin istatiksel olarak analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Normalite test için Shapiro-Wilk testi uygulandı. Gruplar içi karşılaştırmalar için Paired Samples T testi kullanıldı. Anlamlılık seviyesi p0.05). Sonuç olarak basketbol oyuncularına uygulanan 6 haftalık pliometrik antrenman programının fiziksel performans üzerinde olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of plyometric training program on physical performance in basketball players. 24 male basketball players between the ages of 18-36, who regularly practice basketball, participated in the study voluntarily. Participants were divided into two different groups as the experimental group (n=12, age: 26.50±4.58) and the control group (n=12, age: 22.32±0.90). A plyometric training program was applied to the experimental group 3 days a week for 6 weeks. Both participating groups continued their regular basketball training during the season. In addition to basketball training in the experimental group; Plyometric exercises known as Lateral jump, Box jump, Squat jump, Nordic hemstring curl, Overhead slam, Plyometric push-ups and Medicine ball bench press were applied. Flexibility, balance, vertical jump, shuttle run test, speed and T-test were measured before and after the training. SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis of the data. Shapiro-Wilk test was used for normality test. Paired Samples T test was used for comparisons within groups. The significance level was determined as p0.05). As a result, it can be said that the 6-week plyometric training program applied to basketball players has a positive effect on physical performance.