Astım şiddeti ile sağ kalp fonksiyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between asthma severity and right cardiac functions
- Tez No: 791218
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİBEK MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, ekokardiyografi, kardiyak strain, doku Doppler, astım şiddeti, Asthma, echocardiography, cardiac strain, tissue Doppler, asthma severity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş ve Amaç: Astım çocukluk çağında sık görülen kronik inflamatuvar bir havayolu hastalığıdır. Çocukluk çağı astımın uzun dönemde kalp fonksiyonları üzerine etkileri net bilinmemektedir. İki boyutlu speckle tracking ekokardiyografinin (2D-STE), miyokardiyal fonksiyonun değerlendirilmesinde konvansiyonel ekokardiyografiden üstün olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı, astım tanısı ile izlenen çocuk hastalarda astım şiddeti ile kardiyak fonksiyonlar arasında ilişkinin konvansiyonel, doku Doppler ve strain ekokardiyografi yöntemleri ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ekim 2020-30 Ekim 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Alerji Polikliniği'ne kontrole gelen, 10-18 yaş arası, en az 5 yıl süre ile astım tanısı ile izlenmekte olan, bilinen kardiyak hastalığı olmayan, COVID-19 geçirme öyküsü veya aktif COVID-19 semptomu olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran, yaşam boyu bilinen kronik hastalığı, solunum yolu veya kardiyak hastalığı bulunmayan, COVID-19 geçirme öyküsü veya aktif COVID-19 semptomu olmayan, spora katılım öncesi sağlıklı çocuk başvurularından benzer yaş ve cinsiyet özelliklerine sahip kontrol grubunun kardiyak fonksiyonları elektrokardiyografi (EKG), konvansiyonel ekokardiyografi, doku Doppler inceleme (TDI), 2 boyutlu speckle tracking ekokardiyografi (2D-STE) ile incelendi. Bulgular: Çalışmada 113 hasta (59 hafif, 54 orta-ağır astım) ve 59 kontrol grubunun bulguları değerlendirildi. Astım grubunda kontrol grubuna göre; sağ ventrikül alanı (RVA) daha yüksek (p=0,04), interventriküler septum ve sol ventrikül S' hızı (IVSS' ve LVS') ve sağ ventrikül geç diyastolik hızı (RVA') daha düşük bulundu (p=0,04, p= 0,04, p=0,02). Diğer konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiografi bulgularında astımlı hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Ancak 2D-STE incelemelerinde sol ventrikül global longitudinal ve sirkumferensiyal strain (LVGLS ve LVGCS), sağ ventrikül global longitudinal strain (RVGLS), sağ atriyal rezervuar strain (RARS) ölçümleri daha düşük bulundu (p =0,01, p=0,03, p =0.01, p=0.01). Sol ventrikül global longitudinal ve sirkumferensiyal strain hızı (LVGLSR ve LVGCSR), sağ ventrikül global longitudinal strain hızı (RVGLSR), sağ atriyal rezervuar strain hızı (RARSR) anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.04, p =0.03, p=0.03, p=0.03). Ayrıca tüm ölçümler orta-ağır astım grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermekte idi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, çocukluk çağında astım şiddeti ile ilişkili olarak sağ ve sol ventrikül ile sağ atriyumda hem sistolik hem diyastolik fonksiyonda azalma olduğunu ve konvansiyonel ekokardiyografi ile saptanamayan, doku doppler ölçümlerinde sınırlı saptabilen erken değişiklikleri belirlemede 2D-STE görüntülemenin faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu bulgularla astım şiddetine bağlı görülen strain düşüşünün, strain hızındaki artış ile kompanse edilmeye çalışıldığı düşünülmüştür. Çalışmamızda astım şiddeti ile kardiyak strain parametrelerindeki değişim arasında güçlü bir ilişki bulunmuş olsa da, aradaki ilişkiyi aydınlatmak için bu konuda yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Asthma is a chronic inflammatory airway disease that is common in childhood. The long-term effects of childhood asthma on cardiac functions are not clearly known. Two-dimensional speckle tracking echocardiography (2D-STE) is considered to be superior to conventional echocardiography in the evaluation of myocardial function. The aim of our study is to evaluate the relationship between asthma severity and cardiac functions in pediatric patients followed up with asthma using conventional, tissue Doppler and strain echocardiography methods. Materials and Methods: The study included children between the ages of 10-18, who were followed up with the asthma for at least 5 years, applied to to the Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Pediatric Allergy Outpatient Clinic for follow up between October 1, 2020 and October 30, 2021, without any known cardiac diseases, without a history of COVID-19 or active COVID-19 symptoms, accepted to participate in the study. Control group included healthy children who applied to the Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Pediatric Cardiology Outpatient Clinic for evaluation before participating in sports, without a lifelong known chronic diseases, respiratory tract or cardiac diseases, without a history of COVID-19 or active COVID-19 symptoms, who accepted to participate in the study and had similar age and gender characteristics. Both asthmatic group and control group were evaluated with electrocardiography (ECG), conventional echocardiography, tissue Doppler examination (TDI), 2D speckle tracking echocardiography (2D-STE). Results: The total number of 113 patients (59 mild, 54 moderate-severe asthma) and 59 control groups were evaluated. In the asthma group compared to the control group; right ventricular area (RVA) was higher (p=0,04), interventricular septum and left ventricular S' velocity (IVSS' and LVS') and right ventricular late diastolic velocity (RVA') were lower (p=0,04, p=0,04, p=0,02 respectively). There was no statistically significant difference between asthmatic patients and control group in other conventional and tissue Doppler echocardiography parameters. However in 2D-STE measurements, left ventricular global longitudinal and circumferential strain (LVGLS and LVGCS), right ventricular global longitudinal strain (RVGLS), right atrial reservoir strain (RARS) measurements were lower (p=0,01, p=0,03, p=0,01, p=0,01, respectively). Left ventricular global longitudinal and circumferential strain rate (LVGLSR and LVGCSR), right ventricular global longitudinal strain rate (RVGLSR), right atrial reservoir strain rate (RARSR) were higher (p=0,04, p=0,03, p=0,03, p=0,03, respectively). In addition, all measurements showed statistically significant differences in the moderate-severe asthma group. Conclusion: The results of our study show that there is a decrease in both systolic and diastolic functions in the right and left ventricle and right atrium in relation to the severity of asthma in childhood, and 2D-STE imaging can be useful in identifying early changes that cannot be detected by conventional echocardiography and can be limitedly detected with tissue Doppler imaging. With these findings, we thought that the decrease in cardiac strain due to asthma severity was compensated by the increase in cardiac strain rate. Although a strong correlation was found between the severity of asthma and the changes in cardiac strain parameters in our study, more comprehensive studies are needed to elucidate the relationship.