Tip 1 diyabetes mellituslu çocuklarda kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of cardiac functions in the children with Type 1 diabetes mellitus
- Tez No: 1019268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doku Doppler ekokardiyografi, kalp fonksiyonları, tip 1 diyabetes mellitus, Cardiac functions, tissue Doppler echocardiography, type 1 diabetes mellitus
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Tip 1 diabetes mellituslu (DM) hastalarda kalp fonksiyon bozukluğunun iskemik, hipertansif veya valvüler kapak hastalığı olmaksızın da görüldüğü bildirilmiştir. Bu çalışmada tip 1 DM'li çocuk hastalarda, kalp fonksiyon bozukluklarını değerlendirmek ve bu fonksiyon bozukluklarının hastalık şiddeti ile ilişkisini saptamak amaçlanmıştır. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'nde tip 1 DM tanısı ile takip edilen 31 hasta ve bu hastaların yaş ve cinsiyetleri ile uyumlu 33 sağlıklı çocuk konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi (EKO) ile değerlendirilmiştir. Konvansiyonel EKO'da aorta çapının sol atrium çapına oranı (AO/LA) tip 1 DM'li hastalarda yüksek (p < 0,001) bulunmasına rağmen kalp fonksiyonlarını gösteren diğer bulgularda gruplar arasında farklılık saptanmamıştır. Doku Doppler EKO ile yapılan sol ventrikül değerlendirmesinde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tip 1 DM'li hastalarda mitral kapak erken diastolik anüler tepe akım hızı (mitral E') ve sistolik akım hızı (mitral S') düşük, erken diastolik tepe akım hızının anüler akım hızına oranı (mitral E/E') yüksek, sol ventrikül atım zamanı (L-ET) kısa ve sol ventrikül miyokard performans indeksi (L-MPI) yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Doku Doppler EKO ile yapılan sağ ventrikül incelemesinde ise, tip 1 DM'li hastalarda triküspit kapak erken diastolik anüler tepe akım hızı (triküspit E') ve sağ ventrikül MPI'sı (R-MPI) yüksek, triküspit kapak erken diastolik tepe akım hızının anüler akım hızına oranı (triküspit E/E') ve sağ ventrikül atım zamanı (R-ET) düşük olarak bulunmuştur (p < 0.05). Tip 1 DM'li hastalarda mitral E', triküspit E' ve R-ET'nin glikolize hemoglobin düzeyleri ile pozitif korele olduğu gösterilmiştir. Tip 1 DM'li çocuk hastalarda konvansiyonel EKO ile farklılık olmamasına karşın, doku Doppler EKO'da gösterilen hem sistolik hem de diastolik kalp fonksiyonlarının etkilendiği ve bu etkilenmenin hastaların kan şekeri kontrol düzeyi ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It has been reported that cardiac function disturbance occur even in the absence of ischemic, hypertensive or valvular cardiac diasease in patients with type 1 diabetes mellitus (DM). In this study the aim is to evaluation of cardiac function disturbances in pediatric patients with type 1 DM and to establish the relationship between disease severity and cardiac dysfunction. Thirty one patient who has been being followed up with diagnosis of type 1 DM in Pediatric Endocrinology Clinic at Kecioren Training and Research Hospital and sex and age matched 33 healthy individuals were evaluated with conventional and tissue Doppler echocardiography (ECHO). Despite the finding that ratio of aorta diameter to left atrium diameter (AO/LA) is higher in patients with type 1 DM (p < 0.01) in the evaluation with conventional echocardiography, other parameters reflecting cardiac functions did not differ between groups. In the evaluation of left ventricle functions done by tissue Doppler ECHO, when compared with control group, mitral valve early diastolic annular peak flow rate (mitral E'), systolic flow rate (mitral S'), ratio of early diastolic peak flow rate to mitral valve early diastolic annular peak flow rate (mitral E/E') found higher and left ventricle ejection time (L-ET) found shorter, left ventricle myocardial performance index (L-MPI) found higher in patients with type 1 DM (p < 0.05). In the evaluation of right ventricle functions done by tissue Doppler ECHO, tricuspid valve early diastolic annular peak flow rate (tricuspid E'), right ventricle myocardial performance index (R-MPI) found higher and right ventricle ejection time (R-ET) and ratio of early diastolic peak flow rate to tricuspid valve early diastolic annular peak flow rate (tricuspid E/E') found lower in patients with type 1 DM compared to healthy controls (p < 0.05). Despite there were no significant difference between patients with type 1 DM and healthy controls, in the evaluation with tissue Doppler ECHO, it has been shown that both systolic and diastolic cardiac functions were effected and this effect is closely related to degree of blood glucose control level.