Pes planuslu bireylerde ayak-kor eğitiminin kas aktivasyonları, yürüyüş, denge ve alt ekstremite performansına etkileri
The effects of foot core training on muscle activations, gait, balance, and lower extremity performance in individuals with pes planus
  1. Tez No: 791234
  2. Yazar: TAHİR FATİH DİKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL DEMİRDEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak kor egzersizi, denge, elektromiyografi, pes planus, yürüyüş, Balance, electromyography, foot core exercise, gait, pes planus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada; asemptomatik esnek pes planuslu bireylerde egzersiz tedavisine eklenen ayak kor eğitiminin kas aktivasyonları, yürüyüş, denge ve alt ekstremite performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Asemptomatik esnek pes planusu olan 28 birey rastgele bir şeklide iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna sekiz hafta boyunca klasik pes planus egzersiz tedavisi uygulandı. Çalışma grubuna ise bu egzersiz tedavisine ek olarak ayak kor eğitimi verildi. Çalışmada pes planus değerlendirmesi için Naviküler Düşme (ND) Testi, kas aktivasyonları için yüzeyel elektromyografi (yEMG), yürüyüş değerlendirmesi için BTS G-walk cihazı, denge performansı için Y Denge Testi, alt ekstremite performansı için de dikey sıçrama testi kullanıldı. Çalışma sonucunda her iki ekstremitenin ND değerleri her iki grupta da anlamlı ölçüde azalırken (dominant p0.05). Peroneus longus kasının yürüyüşün duruş fazı kas aktivasyon oranı değerleri ise dominant taraf ekstremitede her iki grupta da uygulama sonrası artarken (çalışma grubu p=0.01, kontrol grubu p=0.04), bu değişim her iki grupta da benzerdi (p>0.05). Yürüyüşün tüm parametrelerinde her iki grupta da egzersiz sonrası değişim gözlenmedi (p>0.05). Her iki grupta da tedavi sonrası iki ekstremitenin de bütün yönlerde denge sonuçlarının arttığı (p0.05). Çalışmamızın sonuçları asemptomatik esnek pes planusun klasik egzersiz tedavisine ilave edilen ayak kor eğitiminin kas aktivasyonları ve denge üzerine sadece egzersiz tedavisine oranla daha etkili sonuçlar oluşturabileceğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to determine the effects of foot core training added to exercise therapy on muscle activations, gait, balance, and lower extremity performance in individuals with asymptomatic flexible pes planus. Twenty-eight individuals with asymptomatic flexible pes planus were randomly divided into two groups. Classical pes planus exercise therapy was applied to the control group for eight weeks. In addition to this exercise treatment, the study group was given foot core training. In the study, pes planus was evaluated with Navicular Drop (ND) Test, muscle activations with surface electromyography (sEMG) method, gait with BTS G-walk device, balance performance with Y Balance Test, and lower extremity performance with vertical jump test. As a result of the study, ND values in both extremities decreased significantly in both groups (dominant p0.05). While the muscle activation ratio values of the peroneus longus muscle in the stance phase of gait increased in the dominant extremity in both groups after the application (study group p=0.01, control group p=0.04), this change was similar in both groups (p>0.05). No change was observed in the all parameters of walking in both groups after exercise (p>0.05). Balance results in both extremities increased in all directions after treatment in both groups (p0.05). The results of our study revealed that foot core training added to the classical exercise therapy of asymptomatic flexible pes planus can produce more effective results on muscle activations and balance than only exercise therapy.