21. yüzyılda sendikaların geleceğine yönelik arayışlar ve yeni sendikal model önerisi: Artinchain sendika
Seeking the future of trade unions in the 21st century and proposal of a new union model: Artinchain union
  1. Tez No: 791255
  2. Yazar: GÖZDE GÜLTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYIM YORĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi devrimleri, Endüstri 4.0, Sendikal yaklaşımlar, Yapay zekâ teknolojisi, Blokzinciri teknolojisi, Industrial revolutions, Industry 4.0, Union approaches, Artificial intelligence technology, Blockchain technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sendikalar; 19. Yüzyıldan günümüze çalışma hayatına yön veren, işçilerin hak ve çıkarlarını koruyan ve geliştiren kurumlar olarak faaliyetlerine devam etmektedirler. Geçmişten günümüze değin gerçekleşen sanayi devrimleri, hem sendikaların doğuşuna hem de sendikaların değişimine neden olmuştur. Gerçekleşen devrimler sonrasında sendikal hareketin yapısı ve yönü; dönem itibariyle değişen çalışma hayatına yönelik olarak işçilerin talep ve beklentilerini karşılamak, hak ve çıkarlarını korumak amacıyla farklılaşmıştır. Ancak“dördüncü sanayi devrimi (endüstri 4.0)”nin yoğun ileri teknoloji kullanımı ile çalışma hayatındaki mevcut ve muhtemel etkilerinin derinliği, hızı ve kapsamı, diğer sanayi devrimlerinden farklı olarak köklü değişikliklere neden olma potansiyeli taşımaktadır. Bu bağlamda, dördüncü sanayi devrimi ile şekillenen yeni çalışma hayatına yönelik olarak yeni sendikal model ve stratejilerinin geliştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çalışmada bu noktadan hareketle öngörücü bir bakış açısıyla, dördüncü sanayi devrimi sürecinde sendikaların, çalışma hayatı içerisindeki var olma mücadelelerine katkı sunmak amacıyla, ileri teknolojileri kullanım kapasitesine sahip (yapay zekâ ve blokzinciri teknolojileri), işçilerin farklılaşan talep ve beklentilerine uygun“Artinchain”adında yeni sendikal model önerisinde bulunulmaktadır. Model ile yapay zekâ ve blokzinciri teknolojilerinin etkin kullanımıyla birlikte; hızlı, güvenli, şeffaf, katılımcı, çoğulcu, demokratik ve küresel bir sendikal yapının ve hareketin oluşturulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the 19th century, trade unions have acted as organisations that influence how people work and advance workers' rights and interests. Unions were created and changed as a result of the various industrial revolutions that have occurred throughout history. The structure and focus of the trade union movement have changed since the revolutions in order to meet the needs and demands of the workforce regarding the evolving nature of the workplace and to safeguard their rights and interests. However, the“fourth industrial revolution (industry 4.0)”has the potential to bring about radical changes unlike previous industrial revolutions due to the depth, speed, and scope of the use of advanced technology in the workplace. In this setting, it has become necessary to create new union models and strategies for the brand-new working environment created by the fourth industrial revolution. In this reference, the study proposes a new union model called“Artinchain,”which has the capability of utilising advanced technologies (artificial intelligence and blockchain technologies), appropriate for the varying demands of workers, in order to contribute to the struggles of unions for existence in the working life during the fourth industrial revolution process. The model aims to create a fast, secure, transparent, participatory, pluralistic, democratic, and global union structure and movement through the effective use of artificial intelligence and blockchain technologies.