Haliç köprüsünün taşıyıcı kazıklarının elektrokimyasal korozyonunun etüd edilmesi ve korozyonun otomatik dış akım kaynaklı katodik koruma sistemi kullanılarak önlenmesi
  1. Tez No: 79130
  2. Yazar: RAMAZAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM AY, PROF. DR. ZEKİ ÇİZMECİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katodik koruma, Bilgisayar kontrolü, Korozyon, Uzaktan kumanda, Uzaktan izleme, Cathodic Protection, Computer control, Corrosion, Remote control, Remote monitoring
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Haliç Köprüsünün çelik kazıklarının elektrokimyasal korozyonu etüd edilerek, korozyonun önlenmesi amacıyla, korozyona karşı metallerin korunması için en etkin ve ekonomik yöntem olan dış akım kaynaklı katodik koruma sisteminin bilgisayar kontrollü olarak çelik kazıklara uygulanması incelenmiştir. Bilgisayarlı kontrol ve izleme özelliği olan katodik koruma sistemi ülkemizde Haliç Köprüsünün çelik kazıklarında ilk defa bu çalışma ile uygulanmıştır. Bilgisayar kontrollü katodik koruma sistemi için scada uyumlu trafo-redresör (T/R) ünitelerinin imalatı, optoelektronik line interface ünitesinin dizaynı, sisteme uygun bilgisayar programı yazılımı ve T/R üniteleri ile bilgisayar ünitesinin telekomünikasyon kabloları üzerinden haberleştirilmesi ana başlıklar halinde toplanabilecek ülkemizdeki ilk olma özelliklerindendir. Bu çalışmanın ilk bölümlerinde katodik korumanın dayandırıldığı temel teorik bilgiler ve satandartlara değinilerek korozyonun elektrokimyasal teorisi incelenmiş ve korozyon çeşitleri açıklanmıştır. Ayrıca korozyonun en büyük sebebi olan deniz suyu ve zemin gibi ortamlar incelenerek çelik yapıların korozyonunu önleme yöntemleri ve özellikle katodik koruma geniş bir şekilde anlatılmıştır. Son bölümlerde ise katodik korumanın teorik ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilen jeolojik sondajlar, ölçme ve deneyler yardımıyla Haliç bölgesinin korozifliği ortaya çıkartılarak katodik koruma sistemi projelendirilmiştir. Haliç Köprüsünün çelik kazıklarının korozyona karşı korunması daha önce deniz içindeki ayaklarda dört noktada bulunan T/R üniteleri çıkış potansiyelinin manual olarak ayar edilmesine dayanmakta idi. Bu yeni projelendirme ile T/R ünitesi sayısı 10'a çıkarılarak daha uniform bir akım dağılımı sağlanmıştır. Bu uygulamada ortaya konan telekomünikasyon kablosu üzerinden bilgi alışverişi ve bilgisayarla kontrol sayesinde klasik katodik koruma sistemlerinde uzun zaman dilimleri halinde elde edilebilen sistem potansiyeli, sistem akımı, zemin potansiyeli gibi bilgilerin her yarım saatte bir elde edilmesi sağlanmaktadır. Sürekli izlenebilen bu bilgiler aynı zamanda bilgisayar ortamında kaydedilmekte ve saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, electrochemical corrosion of Golden Horn Bridge steel piles were investigated. To prevent corrosion, computer controlled impressed current cathodic protection system is used. This system is the most effective and economic solution to prevent corrosion. Computer controlled and remote monitoring cathodic protection system was applied first time in Our Country at Golden Horn Bridge steel piles. Especially the following main items produced in connection with this system which were also firstly maintained in our country can be summerized as follows: Production of scada compatible transformer-rectifier (T/R) units for computer controlled cathodic protection system, design of optoelectronic line interface unit, preparation of a computer software program suitable for this system, communication of T/R unit and computer unit through telecommunication cables. In the first section of this study, electrochemical theory is reviewed and types of corrosion have been explained based on main theoretical information. Furthermore, salty water and soil, which are the main causes of corrosion, have been surveyed, corrosion prevention methods of steel structures and especially cathodic protection has been explained in an extensive way. In the final sections, cathodic protection system was designed by using geological research data obtained from boring results, measurements and tests made under theoretical principals of cathodic protection. At the past cathodic protection of Golden Horn Bridge steel piles were made by manual adjustment of the T/R unit exit potential which were located at four points on the piers in the sea. By this new project, number of T/R units were increased to ten in order to maintain a more uniform current distribution. At the old system the information such as system currency, system voltage, soil potential can be obtained within longer time intervals whereas in the new cathodic protection system same information can be obtained and provided at every half hour intervals by means of computerized remote control and monitoring. Continiously monitored data is recorded and stored in the computer.