Hemşirelik intörn öğrencilerinin intravenöz doku plazminojen aktivatörü tedavi algoritmasını değerlendirme ve öz yeterlilik düzeylerinin geliştirilmesinde simülasyon yönteminin etkinliğinin incelenmesi
Evaluation of intravenous tissue plasminogen activator (iv tpa) treatment algorithm of nursing i̇ntern student and evaluation of the efficiency of simulation method in developing self-efficacy levels
  1. Tez No: 791316
  2. Yazar: ÖZGE SOYDANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH GÜROL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: akut inme, simülasyona dayalı eğitim, hemşirelik, öğrenci, öz etkililik- yeterlik, Acute stroke, simulation based education, nursing, student, self-efficacy efficiency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin intravenöz doku plazminojen aktivatörü tedavi algoritmasını değerlendirme ve öz etkililik yeterlik düzeylerinin geliştirilmesinde simülasyon yönteminin etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapılmış tek kör randomize kontrollü deneysel bir araştırmadır. Araştırma bir üniversitenin 2021-2022 eğitim öğretim yılı döneminde Hemşirelikte Bakım Yönetimi Dersi alan 78 intörn öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Randomizasyon yöntemi ile 39 öğrenci kontrol 39 öğrenci çalışma grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Veriler“Öğrenci Tanıtım Formu, ”İntravenöz Doku Plazminojen Aktivatörü Bilgi Değerlendirme Formu (IV-tPABF)“, ”Öz Etkililik Yeterlik Düzeyi Ölçeği“, ”Simülasyon Tasarım Ölçeği" ile toplanmıştır. Araştırmadaki tüm öğrencilere IV tPA tedavisi ile ilgili işlem öncesi-sırası ve sonrası hemşirelik bakımına yönelik 1 saatlik teorik eğitim verilmiştir. Çalışma grubundaki intörn öğrenci hemşirelere ise teorik eğitim ve simülasyona dayalı eğitim verilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışma grubundaki öğrencilerin öz etkililik yeterlik ölçeği ve IV-tPABF son test toplam puan ortalamalarının kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir (p0.05). Çalışma grubundaki öğrencilerin simülasyon tasarım ölçeği toplam puan ortalaması 93.64±4.88 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin simülasyona dayalı eğitimden memnun kaldıkları ve simülasyona dayalı eğitimin öğrencilerin IV-tPA v tedavi bilgi düzeyini arttırdığı tespit edilmiş olup, hemşirelik eğitiminde simülasyon kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a single-blind randomized controlled experimental study conducted to evaluate the intravenous tissue plasminogen activator treatment algorithm of nursing students and to examine the effectiveness of the simulation method in improving their self-efficacy proficiency levels. The research was carried out with 78 intern students who took Nursing Care Management Course in the 2021-2022 academic year of a university. The students were divided into two groups, 39 control and 39 study groups, by randomization method. The data were collected with the“Student Introduction Form”,“Intravenous Tissue Plasminogen Activator Knowledge Evaluation Form (IVtPABF)”,“Self-Efficacy Efficiency Scale”,“Simulation Design Scale”. All students in the study were given a 1-hour theoretical training on IV tPA treatment before, during and after the procedure and nursing care. The intern nurses in the study group were given theoretical and simulation-based training. As a result of the research, it was determined that the students' self-efficacy effectiveness scale and IV tPA knowledge evaluation form post-test total scores of the students in the study group increased statistically significantly compared to the control group (p0.05). The simulation design scale total score average of the students in the study group was found to be vii 93.64±4.88. As a result, it was determined that the students were satisfied with the simulation-based education and that the simulation-based education increased the IVtPA treatment knowledge level of the students.