Okul öncesi dönemde iki dilli çocukların ana dillerinde dil beceri düzeylerinin incelenmesi: Dijital etkinlikler örneği
Examining the language skill levels of bilingual children in their mother tongue in preschool period: An example of digital activities
  1. Tez No: 791376
  2. Yazar: MERVE İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DERETARLA GÜL, DOÇ. DR. NAİME FEYZA ALTINKAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İki Dillilik, Okul Öncesi Dönem, Dil Gelişimi, Dil Edinimi, Bilingualism, Early Childhood, Language Development, Language Acquisition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi̇ dönemde bulunan i̇ki̇ di̇lli̇ çocukların ana di̇lleri̇ndeki di̇l gelişim düzeyleri̇ dijital etkinlikler örneği üzerinden i̇ncelenmiştir. Bu araştırma, deneysel desende yer almakta olup deneme modellerinden olan deneme öncesi modellerden tek gruplu öntest-sontest modelindedir. Araştırmanın örneklemi Belçika ülkesi Flaman Bölgesi Ghent şehrinde yaşayan 42-72 aylık, okul öncesi dönemde bulunan ana dili Türkçe ikinci dili Felemenkçe olan 18 iki dilli çocuktan oluşmaktadır. Çocukların ana dillerinde dil gelişimleri Türkçe Erken Dil Gelişimi Testi (TEDİL) ile ölçülmüştür. Çocuğun demografik bilgilerine ilişkin verilere Kişisel Bilgi Formu üzerinden ulaşılmıştır. Araştırmada çocukların dil gelişimlerini desteklemek amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim programında yer alan dil gelişimi alanı ile ilgili kazanım ve göstergelerden yola çıkarak dokuz adet dijital etkinlik hazırlanmıştır. Araştırma grubunun demografik bilgilerine ait veriler ve dijital etkinlikler öncesi ve sonrası mevcut dil becerileri yüzde (%) ve frekans (f) değerleri şeklinde tablolarda verilmiştir. Cinsiyet ve anne-baba eğitim durumu faktörlerine göre dil becerilerinin incelenmesinde Fisher'ın Kesin Olasılık Testi kullanılmıştır. Dijital etkinlikler öncesi ve dijital etkinlikler sonrası dil gelişim düzeylerinin karşılaştırılması için parametrik olmayan istatistiklerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi yapılmıştır. Analizlerden elde edilen veriler bulgular bölümünde tablolarda verilmiştir. Sonuçlara göre; anne ve babanın eğitim durumu yönü ile çocukların sahip oldukları dil gelişimleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaz iken çocukların cinsiyetleri ile sahip oldukları dil gelişim düzeyleri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. İki dilli çocukların dil gelişimlerini desteklemek amacı ile oluşturulan dijital etkinlikler öncesi ve sonrası çocukların sahip oldukları dil becerileri arasında önemli ölçüde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the language skill levels of bilingual children in the pre-school period in their mother tongue were examined through the example of digital activities. This research is in the experimental design and is in the single-group pretest-posttest model, which is one of the experimental models. The sample of the study consists of 18 bilingual children aged 42-72 months, whose mother tongue is Turkish and the second language is Dutch, living in the Belgian country of Flemish Region Ghent. Language skills of children in their mother tongue were measured with the Test of Early Language Development (TELD-3). Data on the child's demographic information was obtained through the Personal Information Form. In order to support children's language skills in the research, nine digital activities were prepared based on the acquisitions and indicators related to the field of language development in the Turkish Ministry of National Education Preschool Education Program. The demographic data of the research group and the language skills available before and after the digital activities are given in the tables as percentage (%) and frequency (f) values. Fisher's Exact Test was used in the examination of language skills according to gender and parental education factors. In order to compare the language skill levels before and after the digital activities, Wilcoxon Signed-Rank Test, which is one of the non-parametric statistics, was performed and the data obtained were given in the tables in the findings section. According to the results; While there was no significant difference between the educational status of the parents and the language skills of the children, it was seen that there was a significant difference between the genders of the children and the language development levels they had. In addition, it has been revealed that there is a significant difference between the language skills of the children before and after the digital activities created to support the language development of bilingual children.