Cehennem Deresi Havzasında (İdil, Şırnak) ekoturizm
Ecotourism in Cehennem River Basin (İdil, Şırnak)
  1. Tez No: 791381
  2. Yazar: NUREDDİN ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Cehennem Deresi (NawalaKoriye), Kanyon, Yarbaşı (Hespıst), Ekoturizim, Trekking Rotaları, Cehennem River, Canyon, Yarbaşı (Hespıst), Eco Tourism, Trekking Routes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sanayi Devrimi ve teknolojinin gelişimine koşut olarak makineleşmenin sağladığı kolaylıklar ve ulaşım araçlarındaki gelişmeler sonucunda insanların boş zamanı artmıştır. Ortaya çıkan bu gelişmelerle, insanlar daha fazla gezip görme ihtiyacı duymuştur. Eskiden kitlesel olarak gerçekleştirilen ve deniz-kum-güneş üçlemesi olarak nitelendirilen turizm anlayışı; çevre bilincinin artması, kitle turizminin ortaya çıkardığı olumsuzlukların farkına varılması, adrenalin, insanların daha bireysel davranma eğilimleri gibi eylemlerin ve durumların sonucunda ekoturizmin daha fazla talep edilmeye başlandığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Cehennem Deresi'nin önemi, tarihi ve kültürel geçmişi ile beraber, burada yapılabilecek eko turizm faaliyetlerini ortaya çıkarmaktır. Nitel araştırma yönteminin uygulandığı çalışmada, veriler gözlem ve doküman inceleme tekniği ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışma sahasında; mağaralardan oluşan 18 eski yerleşim yeri, 10 su değirmeni, 10 mezarlık, Merdodo ve Mergorgis isminde 2 kilise ve bu kiliselere ait mezarlıklar ve günümüzde hayvancılık için kullanılan mağaralar tespit edilmiştir. Cehennem Deresi'nin doğal çekiciliği başta olmak üzere trekking ve akarsu turizmine bağlı faaliyetler için oldukça elverişli olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Cehennem Deresi trekking yürüyüş rotası, kültürel alanları da kapsayacak şekilde uzatılmış, alternatif yollar ve patika yollar ilave edilmiştir. Doğal çekiciliği ile ön plana çıkan mevkiler, seyir tepeleri, mağaralardan oluşan eski yerleşim yelerleri, mezarlıklar, su değirmenleri, trekking yolları noktasal veri olarak işlenmiş ve haritalandırılmıştır. Cehennem Deresi'nin doğal ve kültürel yapısı ile ekoturizm potansiyeline sahip olduğu ve ileride yapılacak çalışmalara ile bölgenin turizm açısından gelişebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the facilities provided by mechanization and the developments in transportation, Industrial Revolution and the development of technology, people's leisure time has increased. With these developments, people felt the need to travel and visit. Formerly massive the concept of tourism described as the sea-sand-sun trilogy; As a result of actions and situations such as increasing environmental awareness, realizing the negative effects of mass tourism, adrenaline, and people's tendency to behave more individually, it has been seen that ecotourism has started to be demanded more. The aim of this study is to reveal the importance, historical and cultural background of the Cehennem River, as well as the eco-tourism activities that can be done in this area. In the study in which qualitative research method was applied, the data were obtained by observation and document analysis technique. As a result of the research, in the study area; 18 old settlements, 10 water mills, 10 cemeteries, 2 churches named Mer Dodo and Mer Gorgis and cemeteries belonging to these churches and caves used for animal husbandry today were identified. It has been determined that Cehennem River has natural attractiveness and is quite suitable for trekking and river tourism. With this study, the Cehennem River trekking route has been extended to include cultural areas, and alternative roads and pathways have been added. The locations that stand out with their natural attractiveness, observation hills, old settlements consisting of caves, cemeteries, water mills, trekking routes have been processed and mapped as point data. It has been concluded that the Cehennem River has ecotourism potential with its natural and cultural structure and that the region can develop in terms of tourism with future studies.