Geri Dön

English language teachers' beliefs and practices regarding learner autonomy in efl context

Yabancı dil olarak ingilizce öğrenme bağlamında ingilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliğine yönelik inanç ve uygulamaları

  1. Tez No: 791386
  2. Yazar: YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİYE ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 168

Özet

Öğrenen özerkliği yaklaşık yarım yüzyıldır dil eğitimi ile ilişkilendirilen bir kavram olmuştur ve özerk öğrenmenin genellikle dil öğrenim ve öğretimine katkı sağladığı düşünülmüştür. Bu nedenle dil öğretmenlerinin de öğrenen özerkliğine yönelik inanç ve uygulamaları merak uyandırmış ve araştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği ortamlardaki İngilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliğine yönelik inanç ve uygulamalarını araştırmaktır. Ayrıca çalıştıkları okul türüne göre ortaokulda ve lisede çalışan İngilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliğine yönelik inanç ve uygulamalarında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bu doğrultuda karma yöntemli araştırma deseni kullanılmıştır ve veriler hem nicel hem de nitel veri toplama araçları ile toplanmıştır. Uygulanan karma araştırma metodu açıklayıcı sıralı karma araştırma deseni olarak belirlenmiştir. Çalışmanın katılımcılarını Gaziantep'in Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde devlet ortaokul ve liselerinde çalışan 121 İngilizce öğretmeni oluşturmuştur. Nicel veriler Borg ve Al-Busaidi (2012) tarafından geliştirilen ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Ardından nitel veriler ölçeği yanıtlayan 14 gönüllü İngilizce öğretmeni ile yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları İngilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliği kavramı hakkında olumlu görüşleri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Öğretmenler öğrenen özerkliğini çoğunlukla 'motivasyon', 'başarı' ve 'nasıl öğreneceğini öğrenmek' kavramlarıyla ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte İngilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliği kavramını sadece arzu edilir olarak değil aynı zamanda uygulanabilir olarak değerlendirdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca İngilizce öğretmenlerinin çoğunluğu öğrencilerini özerk olarak değerlendirmemesine rağmen öğrencilerinin özerkiliğini geliştirmelerini desteklemek adına bir çok imkan sağladıklarını belirtmişlerdir. En çok bahsedilen uygulamalar 'derse uygun etkinlik ve metodları dahil etmek', 'öğrencilere özgürlük tanımak' ve 'ödev ve projeler vermek'tir. Bir diğer önemli bulgu ise ortaokul ve lisede çalışan İngilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliğine yönelik inanç ve uygulamaları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığıdır.

Özet (Çeviri)

The concept of learner autonomy (LA) has highly correlated with language education for a half century, and it has been thought that autonomous learning contributed to language learning and teaching. Therefore, language teachers' beliefs and practices regarding learner autonomy aroused curiosity, and they were investigated. The aim of the present study was to discover English as Foreign Language (EFL) teachers' beliefs and practices with respect to learner autonomy. It was also aimed at finding out whether there was a relationship between secondary school and high school English teachers' beliefs and practices regarding the development of learner autonomy. Accordingly, a mixed method research design was employed and the data were collected both quantitatively and qualitatively. The type of mixed method design which was implemented was the explanatory sequential design. The participants of the study were 121 EFL teachers who worked at state secondary schools and high schools in Şahinbey and Şehitkamil, Gaziantep. Primarily the quantitative data were collected through the questionnaire which was developed by Borg and Al-Busaidi (2012). Then the qualitative data were collected through the follow-up interviews which were made with the 14 volunteer English teachers who firstly responded to the questionnaire. The results of the present study revealed that English teachers hold positive views about the concept of learner autonomy. Teachers associated the concept mostly with the terms such as 'motivation', 'success' and 'learning how to learn'. Besides, EFL teachers considered that the concept of learner autonomy was not only desirable but also feasible. Moreover, although most of the English teachers evaluated that their learners did not have a fair degree of autonomy, they indicated that they provided opportunities to their students. The mostly referred practices by participant teachers were 'including relevant activities and methods in the lesson', 'giving freedom to students' and 'giving tasks, homework or projects'. Another significant finding was that there was no signficant difference between secondary school and high school EFL teachers' beliefs and practices regarding promoting learner autonomy.

Benzer Tezler

  1. Perceptions and reported practices of English teachers in Muğla regarding learner autonomy

    Muğla'daki İngilizce öğretmenlerinin öğrenen özerkliğine ilişkin algıları ve bildirdikleri uygulamalar

    ASLI AYDEMİR BEKÇİBAŞI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Eğitim ve ÖğretimMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT CAKOVA

  2. Identifying efl instructors' beliefs and practices on learner autonomy

    İngilizce okutmanlarının öğrenen özerkliğine karşı inanç ve uygulamalarının belirlenmesi

    FULYA DEMİRCAN YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Eğitim ve ÖğretimUfuk Üniversitesi

    İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN ÖZKAN

  3. Exploring English language teachers' perceptions of learner autonomy in a Turkish preparatory school

    Türkiye'de bir hazırlık okulundaki İngiliz dili öğretmenlerinin öğrenci özerkliği algılarının incelenmesi

    MEHMET ULUS

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Eğitim ve Öğretimİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi

    İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HİDAYET SARANDİ

  4. Teachers and learners perspectives on learner role in EFL classrooms

    İngilizce öğretimi yapılan sınıflarda öğretmen ve öğrencilerin öğrenci rolüne bakış açıları

    SİBEL TAŞTAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2003

    Eğitim ve ÖğretimUludağ Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AYŞE RANA SAKA

  5. Students' and teachers' perception of effective foreign language teaching

    Öğrenci ve öğretmenlerin etkili yabancı dil öğretmenine ait algılamaları

    ZEYNEP BİRİNCİ GÜLER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    Eğitim ve ÖğretimMaltepe Üniversitesi

    İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FİRDEVS KARAHAN ESMER