İnguinal herni onarımında laparoskopik transabdominal preperitoneal (TAPP) inguinal herniorafi ile açık inguinal herniorafi uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of laparoscopic transabdominal preperitoneal (TAPP) herniorrhaphy and open inguinal herniorrhaphy applications in inguinal hernia repair
- Tez No: 791428
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İLHAN YILDIRGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, Laparoskopi, TAPP, Lichtenstein tension free, komplikasyon, Inguinal hernia, Lichtenstein, TAPP, Lichtenstein tension free, outcomes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Kasık fıtığı dünyada en sık cerrahi uygulanan hastalıklardandır ve poliklinikte en fazla başvuru yapılma nedenlerinden biridir. Bu sebeple kasık fıtığı hakkında çok fazla çalışma yapılmakta ve halen en uygun ameliyat yöntemi arayışı devam etmektedir. Her yıl dünyada 20 milyondan fazla hasta, inguinal herni onarım ameliyatı olmakta fakat en uygun ameliyat tekniğinin hangisi olduğu konusundaki araştırmalar halen sürmektedir. Amaç: Bu çalışmada tek taraflı inguinal herni nedeniyle Lichtenstein tension free gerilimsiz ameliyatı ile laparoskopik transabdominal preperitoneal (TAPP) ameliyatı yapılan hastaların sonuçlarının güncel literatür bilgiler eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde Ocak 2020 ile Eylül 2021 tarihleri arasında ingüinal herni operasyonu geçirmiş hastalar arasından açık tension free ya da laparaskopik TAPP ameliyatı yapılacak olan ve Ocak 2012 ile Ocak 2020 tarihleri arasında ingüinal herni tanısıyla açık tension free yada laparaskopik TAPP operasyonu yapılmış olan hastalar preoperatif, inoperatif ve postoperatif veriler değerlendirilerek kısa ve uzun dönemdeki komplikasyonların incelenmesi ile prospektif olarak başlanmış fakat Covid 19 pandemi nedeniyle retrospektif olarak tamamlanmıştır. Bulgular: Hastaların %94,3 (216) erkek, %5,7(13)'ü ise kadın idi. Laparoskopik TAPP yapılan hastaların yaş ortalaması 53.55±17.12 ve açık herniografide ise 55.98±17.36 idi. Laparoskopik TAPP operasyonunun herni lokalizasyonu, yatış süresi ve günlük aktivite dönme süreleri ve Vizüel Analog Skala (VAS) değerlendirmesi açısından istatistiksel olarak daha avantajlı olduğu görüldü (p0.05). Sonuç: Çalışmamız literatürde ki diğer çalışmalar ile karşılaştırıldığında elde ettiğimiz sonuçlar ile, uyumlu olduğu görüldü. Laparoskopik TAPP operasyonu ile Lichtenstein tension free gerilimsiz operasyonun eşit derecede, yapılabilir ve güvenli operasyon olduğu iki ameliyat tekniğide seçilebilir. Fakat Laparoskopik TAPP yönteminin daha avantajlı ve güvenli bir yöntem olduğu görülmüştür. Her iki tekniği karşılaştıran çalışmalara ve bizim çalışmamıza bakıldığında Laparoskopik TAPP' ın olumlu yönlerinin daha fazla olduğu görülmüş olup, inguinal herni ameliyatlarında uygun hastalarda ve cerrahın deneyimine göre Laparoskopik TAPP tekniğinin güvenle uygulanabileceği görülmüştür
Özet (Çeviri)
Introduction: Inguinal hernia is one of the most common surgical applications in the world and one of the most common reasons for admission to outpatient clinics. For this reason, there are many publications about inguinal hernia, and the search for the most suitable method still continues. Every year, more than 20 million patients worldwide undergo inguinal hernia repair surgery, but research on the most appropriate surgical technique is still ongoing. Aim: This study aims to compare the advantages and disadvantages of patients operated with Lichtenstein tension-free operation or Laparoscopic TAPP operation in unilateral inguinal hernia surgeries in the light of the literature. Instrument and Method: This study started as a prospective study evaluating preoperative, inoperative, and postoperative data of patients operated with open tension-free or laparoscopic TAPP between January 2012 and January 2020 and of those to be operated with open tension-free or laparoscopic TAPP between January 2020 and September 2021 in Atatürk University Research Hospital and analysing their short-term and long-term complications; however, it was completed as a retrospective study because of the Covid-19 pandemic. Results: 94.3% (216) of patients involved in the study were male, and 5.7% (13) of them were female. The mean age of our patients who underwent laparoscopic TAPP was 53.55 ± 17.12, and that of the patients in open herniography was 55.98 ± 17.36. Duration of hospitalization, daily activity return times, and VAS evaluation for the Laparoscopic TAPP operation in terms of hernia localization were found to be statistically significant. Lichtenstein's tension-free operation was also found to be more significant in terms of operation duration and cost. Complications and analgesic use were not statistically significant in either group. Conclusion: When this study is compared to the studies in the literature, it is seen that the results are consistent. Laparoscopic TAPP operation and Lichtenstein tension-free operation are equally practical and safe, thus either surgical technique can be applied. However, the laparoscopic TAPP method has proven to be more advantageous and safe. When the studies comparing both techniques and this study are examined, it is clear that the positive aspects of Laparoscopic TAPP are greater and that the Laparoscopic TAPP technique can be safely applied in appropriate patients in inguinal hernia repair and according to the experience of the surgeon.