Assessment of gender-based asylum claims under the international protection regime: The case of Afghanistan
Uluslararası koruma rejimi kapsamında toplumsal cinsiyet temelli sığınma iddialarının değerlendirilmesi: Afganistan örneği
  1. Tez No: 791465
  2. Yazar: RÜYA İNANIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet temelli sığınma talepleri, belirli bir sosyal gruba mensubiyet, mülteci statüsü belirleme, Afganistan'dan gelen mülteciler, Gender-based asylum claims, membership of a particular social group, refugee status determination, refugees from Afghanistan
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tezin temel amacı, Taliban yönetimindeki“yeni”Afganistan'dan gelen toplumsal cinsiyet temelli potansiyel sığınma başvurularını ele alarak, toplumsal cinsiyet temelli şiddetin hangi durumlarda zulüm olarak değerlendirilebileceğini tartışmak ve buna ilişkin hukuki belgeleri toplumsal cinsiyet merceği altında analiz etmektir. Çalışma aynı zamanda uluslararası yargı ve yarı-yargı organlarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve toplumsal cinsiyete dayalı sığınma taleplerine ilişkin içtihatlarını araştırmakta ve idare mahkemeleri, Göç İdaresi Başkanlığı ve İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin belirli bir toplumsal gruba ilişkin değerlendirmeleri için bir rehber oluşturmaktadır. Uluslararası koruma rejiminin tarafları Afganistan'da kadın ve LGBTIQ+ haklarının ihlaline ve buna bağlı toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı koruma sağlamalıdır. Bu kapsamda 1951 Sözleşmesi ve 1967 Protokolü genel olarak mülteci statüsünün tanınması ve sona erdirilmesine ilişkin koşulları ve bu statüde yer alan hakları kapsamaktadır. Ayrıca İstanbul Sözleşmesi ve CEDAW toplumsal cinsiyet temelli sığınma taleplerini korumaktadır ve bu sözleşmeler çalışma konusuyla doğrudan ilgilidir. Her ne kadar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararından sonra bu Sözleşme'nin Türk hukukunda uygulanabilirliği kalmamış olsa da, kayda değerliği ve çekilmenin hukuksuzluğuna dair bazı tartışmalar nedeniyle İstanbul Sözleşmesi de bu çalışma kapsamına dahildir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the thesis is to deliberate in which conditions gender-based violence can be evaluated as persecution and analyze legal documents concerning international protection regimes within the gender lens by considering gender-based potential asylum seekings from Taliban-governed“new”Afghanistan. The study also explores precedents about gender-based violence and gender-based asylum claims from international judicial and quasi-judicial organs and consists of a guide for their assessment of administrative courts, PMMs, and PDMMs regarding the particular social group. Parties of the international protection regime must protect against violation of women's and LGBTIQ+'s rights in Afghanistan because of the positive obligations in gendered violence, including Turkey. Within this context, the 1951 Convention and the 1967 Protocol generally cover the conditions for recognizing and ceasing refugee status and the rights enshrined in that status. In addition, the Istanbul Convention and CEDAW protect gender-based asylum claims, and these conventions are related directly to the study subject. Although after the withdrawal decision from the Istanbul Convention, this Convention is no longer applicable in Turkish law, it is also examined because of its noteworthiness and some arguments about the unlawfulness of withdrawal.