Analyzing of the European Green Deal and the UN 2030 Agenda on the basis of sustainability
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve BM 2030 Gündemi'nin sürdürülebilirlik temelinde analizi
  1. Tez No: 791466
  2. Yazar: CANAN ÖZGÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARTMUT MARHOLD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilirlik, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, United Nations 2030 Agenda, The European Union, Sustainability, European Green Deal, Sustainable Development Goals, the United Nations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sanayileşmenin artmasıyla dünyadaki ekonomik rekabet artmış ve yeni teknolojik gelişmelere imza atılmıştır. Bunun sonucunda sera gazı emisyonları ciddi seviyelere ulaşarak insan hayatını tehdit edecek bir seviyeye gelmiştir. Bu kapsamda bu zamana kadar sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik çeşitli katkıları bulunan BM ve AB gelecek planları hazırlamıştır. BM, 2015 yılında BM 2030 Gündemi'ni oluşturarak 17 başlık altında sürdürülebilir kalkınma hedefleri belirlemiştir. AB ise Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı 2020'de onaylayarak Avrupa'nın yeşil geçişine öncülük edecek bir yol haritası belirlemiştir. Bu araştırmada sürdürülebilir bir yaşam oluşturma temelinde buluşan BM 2030 Gündemi'nin ve Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın çevresel hedefleri birlikte ele alınmıştır. Bu kapsamda her iki yaklaşımın iklim değişikliğine, biyoçeşitliliğin korunmasına ve temiz enerjinin sağlanmasına yönelik hedefleri tartışılacaktır. Hangisi daha kapsamlı olduğu, yönettikleri süreç hedeflerine doğru işlevsel bir şekilde devam edip etmedikleri, her ikisi arasında belirtilen hedefler kapsamında farklarının neler olduğu, son yıllarda bu konular hakkında neleri başarıp, hangi noktalarda geride kalmışlar gibi sorular sorularak analiz yapılacaktır. Güncel bir veri sunmayı amaçlayan bu araştırmada, özellikle son yıl verileri incelenmesiyle literatür boşluğunun doldurulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Global economic competitiveness has risen along with industrialisation, and new technological advancements have been produced. As a result, greenhouse gas emissions have reached critical levels, posing a threat to human life. In this context, the UN and the EU, who have made various contributions to ensuring sustainability so far, have prepared future plans. In 2015, the UN formed the UN 2030 Agenda, setting sustainable development goals under 17 headings. On the other hand, in 2020 the EU approved the European Green Deal, outlining a roadmap to lead Europe's green transition. This research focuses on the environmental goals of the the European Green Deal and, UN 2030 Agenda which is based on creating a sustainable life. In this context, the aims of both approaches for addressing climate change, protecting biodiversity, and providing clean energy are going to be discussed. The research will analyze which aim is more comprehensive, whether they are effectively continuing the process towards their goals, the differences between the aims outlined by the two, what they have achieved in recent years on these topics, and in which areas they have lagged. The research aims to provide current data and fill the literature gap by analyzing data from the last years.