Paleontolojik bulgular ışığında anadolu hippopotamidae (su aygırıgiller) ailesinin taksonomisi ve yayılımı
Taxonomy and distribution of the anadolu hippopotamidae in the light of paleontological records
- Tez No: 791534
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR MAYDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Biyoistatistik, Biyoloji, Archeology, Biostatistics, Biology
- Anahtar Kelimeler: Artiodactyla, Hippopotamidae, Hippopotamus, Datça, Karain, Pleyistosen, Denetimsiz Makine Öğrenmesi, Artiodactyla, Hippopotamidae, Hippopotamus, Datça, Karain, Pleistocene, Unsupervised Machine Learning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türkiye'de memeli ve Anadolu Kuvaterner dönemi omurgalı paleontolojisi çalışan araştırmacıların son derece az olması, çok zengin memeli fosil yataklarına sahip olan ülkemizin bu yataklarını ve olası yenilerini kapsayacak bilimsel araştırmaların da sayısının yok denecek kadar az olmasını doğurmuştur. Bu tez kapsamında, Anadolu Pleyistosen Dönemi lokaliteleri olan Karain Mağarası ve Muğla-Datça fosil lokalitelerinden elde edilmiş Hippopotamidae fosillerinin biyometrik ve morfolojik metotlar ile“Denetimsiz Makine Öğrenmesi”analizleriyle sistematik paleontoloji çalışması gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, Anadolu'da öncel çalışmalar ile Hippopotamidae bulguları içerdiği bilinen“Burdur-Kocakır-2”ve“Konya-Dursunlu”faunalarının da değerlendirilmeleri ile Anadolu fosil Hippopotamus bulguları elde edilmiştir. Avrupa ve Afrika arasında köprü gören Anadolu'nun omurgalı fosil lokalitelerini çalışmak kilit bir noktadadır. Hippopotamidae ailesinin olası göç yollarını bilmek aynı zamanda bu ailenin ve bu aile ile aynı ekolojiyi paylaşan homininlerin evrimsel süreçlerini anlamamızı sağlayacaktır. Bu çalışmada, Anadolu'nun ilk“Hippopotamus antiquus”ve“Hippopotamus amphibius”türleri tanımlanmıştır. Ayrıca, Hippopotamus cinsinin Anadolu' daki paleocoğrafik yayılımı Avrasya faunaları ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma Hippopotamus türlerinin Anadolu'daki evrimsel süreçlerine ve Kuvaterner Dönemi Anadolu faunasına ışık tutacaktır. Bu tez çalışması Ege Üniversitesi BAP Birimi tarafından“Paleontolojik Bulgular Işığında Anadolu Hippopotamidae (Su Aygırıgiller) Ailesinin Taksonomisi ve Yayılımı”başlıklı ve Proje Nosu: 23043 ve Kodu: FDK- 2021-23043 olan“Yüksek Lisans Tez Projesi”kapsamında desteklenmiştir (EK-D). İlgili birime desteklerinden ötürü teşekkürlerimi sunarım.
Özet (Çeviri)
The fact that there are very few researchers working on mammalian and Anatolian Quaternary vertebrate paleontology in Turkey has led to the negligible number of scientific studies that will cover these deposits and possible new ones in our country, which has very rich mammalian fossil beds. Within the scope of this thesis, a systematic paleontology study was carried out using biometric and morphological methods and“Unsupervised Machine Learning”analysis of Hippopotamidae fossils obtained from the Anatolian Pleistocene Period localities, Karain Cave and Muğla-Datça fossil localities. At the same time, Anatolian fossil Hippopotamus findings were obtained by evaluating the“Burdur-Kocakır-2”and“Konya-Dursunlu”faunas, which are known to contain Hippopotamidae findings from previous studies in Anatolia. Studying the vertebrate fossil localities of Anatolia, which sees a bridge between Europe and Africa, is at a key point. Knowing the possible migration routes of the Hippopotamidae family will also enable us to understand the evolutionary processes of this family and hominins that share the same ecology with this family. In this study, the first“Hippopotamus antiquus”and“Hippopotamus amphibius”species of Anatolia were identified. In addition, the palaeogeographic distribution of the genus Hippopotamus in Anatolia was compared with the Eurasian fauna. This study will shed light on the evolutionary processes of hippopotamus species in Anatolia and the Anatolian fauna of the Quaternary Period. This thesis study was supported by Ege University BAP Unit within the scope of the“Master's Thesis Project”titled“Taxonomy and Distribution of the Anatolian Hippopotamidae (Hippotaidae) Family in the Light of Paleontological Findings”and Project No: 23043 and Code: FDK- 2021-23043. I would like to thank the relevant department for their support.