Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü ve civarının gürültü haritasının çıkartılması
  1. Tez No: 79156
  2. Yazar: YAŞAR AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TALHA GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gürültü Haritası, Trafik, Öğrenim XIV, Noise, Yıldız Technical University, Noise Maps, Traffic, Education
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, Yıldız Teknik Üniversitesi merkez kampüsünde ve civarında seçilen 22 noktada gürültü seviyelerinin tespiti yapılarak, bu bölgelerin gürültü haritalarının çıkarılmasına çalışılmıştır. Sonuçta çalışma yapılan bu bölgelerde mevcut gürültü seviyeleri, yönetmelikte belirtilen değerlerle kıyaslanmıştır. Ayrıca bu çalışma, gürültünün oluşmasına neden olan sesin özelliklerinden başlayarak, gürültünün oluşumu, şekli, insanlar üzerindeki olumsuz etkileri ve gürültünün kontrolü için halihazırda yapılan çalışmalar ve getirilen önlemleri kapsamaktadır. Burada yapılan gürültü düzeyi tespiti TS Ölçüm Standartları ile kıyaslanmıştır. 22 nokta için elde edilen veriler sayesinde mevcut yasal değerlerle kıyaslanmıştır. Ölçüm sonucunda elde edilen veriler Spyglass isimli program kullanılarak Yıldız Teknik Üniversitesi merkez kampüsü ve civarının gürültü eğrileri (dBA) olarak çıkartılmıştır. Bu şekilde ölçüm bölgelerindeki gürültü düzeyi, kolayca anlaşılabilmektedir. İnsan olarak yaşadığımız sosyal çevre boyutu gereği, gürültü probleminin önüne geçilmesi için mutlak surette bir hukuki yaptırımının bulunması gerekmektedir. Bu çalışmada; Konular esasında olmak üzere, 11.12.1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Gürültü Kontrol Yönetmeliği' nin ilgili maddeleri de sunulmuştur. Hukuksal yaptırımların mevcudiyeti, hem fertlerin işitme sağlığının muhafazasını ve hemde toplum içindeki fertlerin böyle bir problem karşısında birbirlerine karşı olan görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalarını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the thesis work, noise levels for selected 22 relevant measuring points in the campus area and at closer surrounding region of Yıldız Technical University were determined, and by getting the data, noise level maps for the area were developed. By means of these noise maps, an opportunity in order to get a comparison with present legislation was obtained, and these comparisons notified us for have to be taken measures. In general terms, the thesis was also included (1) formation and kinds of the noise, (2) some characteristics of sounds that it is known as noise, (3) its some adverse affects onto human beings, and (4) some control precautions and possibilities to reduce or prevent the adverse affects. Noise level determinations were performed by taking consideration to TS Measuring Standards. Data obtained for 22 measuring points were analysed in order to use some properties of these points' noise producing capabilities and present Iegislational cases. Monthly noise maps developed for Central Campus of Yıldız Technical University and its surrounding areas by a computer software named Spyglass were consisting of isoline curves of noise levels (dBA). After getting noise contours at the maps, situation of the subject area was evaluated much more easily. There must be a legal solution to prevent the noise problem for the social and physical environment of survivings. In this study, also some articles of“The Regulation of Noise Control”which is published in the T.R. Official Gazette dated 11.12.1986 and numbered 19308 were undertaken. The existance of legal sanctions, at this point, provides person' s himself health protection and also people' s responsibility feelings to each other to make more sure the life.