COVİD-19 pandemisinde hemşireler tarafından algılanan örgüt desteğinin travma sonrası büyümeye etkisi
The effect of nurses' perceived organizational support on post-traumatic growth in the COVİD-19 pandemic
- Tez No: 791579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜVİT ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hemşire, Örgütsel Destek, Pandemi, Travma Sonrası Büyüme, COVID-19, Nurse, Organizational Support, Pandemic, Post Traumatic Growth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, COVID-19 pandemisine bağlı olarak gelişen psikolojik etkiler ve bu etkiler ile örgütsel destek ve travma sonrası büyüme arasındaki ilişkinin incelenerek hemşirelik uygulamalarına katkı sunulması amaçlanmıştır. Tek merkezli, tanımlayıcı kesitsel tasarıma sahip bu anket araştırmasının evrenini (N), Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde COVID-19 pandemisi süresince hizmet sunan 530 hemşire oluşturmaktadır (N=530). Tam sayım yönteminin kullanıldığı bu çalışmada dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 515 hemşire örneklemi oluşturdu. Çalışma verileri 1 Mayıs 2021 ve 30 Haziran 2021 tarihleri arasında Google Forms online platformu üzerinden toplanmıştır. Veri toplama formu 51 soruda oluşmakta ve“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”ve“Travma Sonrası Büyüme Ölçeği (TSBÖ)”'nden oluşmaktadır. Çalışmaya alınan hemşirelerin yaklaşık %50'si 6 aydan daha uzun süreli pandemi servislerinde çalışmış, pandemi sürecinde %36'sı COVID-19 enfeksiyonu geçirmiştir. Kadınlarda ve 35 yaş üzeri hemşirelerde AÖD puanları daha yüksek saptanmıştır. COVID-19 eğitimi alanlarda, kurum desteğini yeterli bulan, kurum desteğini alan, evli olanlarda, 2 çocuk ve üzeri olanlarda, ekip ile sorun yaşamayanlarda AÖD puanları daha yüksek saptanmıştır. COVID-19 eğitimi alanlarda, kurum desteğini yeterli bulan ve kurum desteğini alanlarda, ekiple sorun yaşamayanlarda TSB düzeylerinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Örgütsel destek ölçeği puanı ile TSBÖ toplam puanı arasında (R=0,344) pozitif yönlü düşük seviyede, benlik algısında değişim alt boyutu puanı arasında (R=0,304) ve yaşam felsefesinde değişim alt boyutu puanı (R=0,233) arasında pozitif yönlü düşük seviyede, başkalarıyla ilişkilerde değişim alt boyutu puanı (R=0,403) arasında pozitif yönlü orta seviyede istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Hemşirelerin pandemi servislerinde görevlendirme öncesinde COVID-19 tanısı olan hastalara hizmet sunumuna yönelik eğitimler verilmeli, kurum destekleri sağlanmalı ve ekip uyumuna önem gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to contribute to nursing practices by evaluating the psychological effects of the COVID-19 pandemic and organizational support on post-traumatic growth, and the relationship between these variables. The population (N) of this single-centered, descriptive cross-sectional survey research (N) consists of 530 nurses serving at Bursa Cekirge State Hospital during the COVID-19 pandemic. In this study, in which the whole count method was used, 515 nurses who met the inclusion criteria and volunteered to participate in the study constituted the study sample (n). The study data were collected through the Google Forms online platform between May 1, 2021 and June 30, 2021. The data form consists of 51 questions including“Personal Information Form”,“Perceived Organizational Support Scale (POS)”, and“Post-Traumatic Growth Inventory (PTGI)”. Approximately 50% of the nurses worked in the pandemic services for more than 6 months, and 36% of them had COVID-19 infection during the pandemic. POS scores were found to be higher in women, nurses over 35 years of age. POS scores were found to be higher in those who received COVID-19 training, found the institutional support sufficient, received institutional support, were married, had 2 children or more, and had no problems with the team. There were positive low level correlations between the POS score and the total score of PTGI (R=0.344), the change in self-perception sub-scale score (R=0.304), and the change in philosophy of life sub-scale score (R=0.233). And there was also a positive medium level correlation between POS score and the change in relationships sub-scale of PTGI(R=0.403).Before the assignation of nurses to pandemic services, training about care-giving to COVID-19 should be given, institutional support should be provided, and team harmony should be emphasized, concomitantly.