Kadın ve erkeklerde cinsel doyumun ve yaşam doyumunun flört şiddeti ile ilişkisi
The relationship between sexual and life satisfaction with dating violence: A gender-based analysis
- Tez No: 791618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Flört, Doyum, Cinsellik, Yaşam, violence, dating, satisfaction, sexuality, life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Flört şiddeti doğrudan fark edilebildiği gibi fark edilmesi uzuın zaman alabilen bir şiddet türü olup oldukça sık bir şekilde ilişkilerde rastlanmaktadır. Özellikle fiziksel şiddete dönüştüğünde flört şiddeti gündeme geliyor olsa da psikolojik şiddet olarak da flört şiddeti vakaları azımsanmayacak düzeydedir. Flört şiddetinin birçok farklı nedeni olmakla birlikte çalışma kapsamında cinsel doyum ve yaşam doyumu özelindeki ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikli olarak teorik bir yaklaşımda bulunulmuş, yaşam doyumu, cinsellik, cinsel doyum, şiddet ve flört şiddeti olgularına teorik yaklaşımda bulunulmuştur. Ardından demografik özellikler ölçeğinin yanı sıra 7 farklı ölçek kullanılmış ve saha çalışma gerçekleştirilmiştir.“Erkekler için golombok rusy cinsel doyum ölçeği”,“kadınlar için golombok rusy cinsel doyum ölçeği”, yaşam doyum ölçeği,“erkeğin flörte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ölçeği”,“erkeğin flörte uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum ölçeği”,“kadının flörte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ölçeği”ve“kadının flörte uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum ölçeği”kullanılarak gerçekleştirilen saha çalışması neticesinde elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Her bir ölçek için katılımcıların demografik özelliklerine bağlı olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenirken, ölçekler arasındaki ilişkiye de bakılmıştır. Yapılan analizler sonucunda cinsiyet, cinsel yönelim, ilişki durumu, partnerle yaşama, partnerin yaşı, annenin eğitim düzeyi ve psikolojik destek alma değişkenlerine bağlı olarak farklı ölçeklerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Ölçekler arası ilişkilerde ise erkekler için golombok rust cinsel doyum ile kadınlar için golombok rust cinsel doyum arasında, erkeğin flörte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ile kadının flörte uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum arasında, erkeğin flörte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ile kadının flörte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum arasında ve kadının flörte uyguladığı fiziksel şiddete yönelik tutum ile kadının flörte uyguladığı psikolojik şiddete yönelik tutum arasında bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
While dating violence can be noticed directly, it can take a long time to be noticed, and it is frequently encountered in relationships. Although dating violence comes to the fore especially when it turns into physical violence, the cases of dating violence as psychological violence are not to be underestimated. Although there are many different reasons for dating violence, it was aimed to examine the relationship between sexual satisfaction and life satisfaction within the scope of the study. In this direction, a theoretical approach was made primarily, and a theoretical approach was made to the phenomena of life satisfaction, sexuality, sexual satisfaction, violence and dating violence. Then, in addition to the demographic characteristics scale, 7 different scales were used and a field study was carried out.“golombok rusy sexual satisfaction scale for men”,“golombok rusy sexual satisfaction scale for women”, life satisfaction scale,“man's attitude towards physical violence in dating”,“man's attitude towards psychological violence in dating”,“women's dating scale”The data obtained as a result of the fieldwork carried out by using the“attitude scale towards physical violence”and“the scale of attitude towards psychological violence against dating”were analyzed in the SPSS 22.0 program. While examining whether there is a significant difference depending on the demographic characteristics of the participants for each scale, the relationship between the scales was also examined. As a result of the analysis, statistically significant differences were found in different scales depending on the variables of gender, sexual orientation, relationship status, living with a partner, age of the partner, education level of the mother and receiving psychological support. In the inter-scale relationships, there are differences between golombok rust sexual satisfaction for men and golombok rust sexual satisfaction for women, between men's physical violence towards dating and women's psychological violence towards dating, between men's physical violence towards dating and women's physical violence towards dating. It has been determined that there is a relationship between the attitude towards the physical violence of the woman and the attitude towards the psychological violence of the woman against the dating.