Role of personalization talks supported with Web 2.0 tools on vocabulary retention and students' attitudes towards using Web 2.0 tools
Web 2.0 araçlarıyla desteklenen kı̇şı̇selleştı̇rme konuşmalarının kelı̇me kalıcılığı ve öğrencı̇lerı̇n web 2.0 araçlarını kullanmaya yönelı̇k tutumları üzerı̇ndekı̇ rolü
  1. Tez No: 791619
  2. Yazar: MERVE MERTÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Öğrenimi, Kalıcılık, Kişiselleştirme Konuşmaları, Bilgisayar Destekli Kelime Öğrenimi (CAVL), Web 2.0 Araçları, Vocabulary Learning, Retention, Personalization Talks, CAVL, Web 2.0 Tools
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, kişiselleştirme konuşmaları yapmak için kullanılan web tabanlı uygulamaların öğrencilerin kelime kalıcılığı ve Web 2.0 araçları aracılığıyla kelime pratiği yapmaya yönelik tutumları üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Kırk dört 3. Sınıf özel okul öğrencisi, eşit olarak deney ve kontrol gruplarına ayrılmış, uygulama öncesi ve sonrası kelime başarı testlerine (KBT) katılmışlardır. Deney grubu kişiselleştirme konuşmalarını yürütmek için Web 2.0 araçlarını kullanırken, kontrol grubunda hiçbir Web tabanlı araç kullanılmamıştır. Son uygulamadan iki hafta sonra, her iki gruba da kelime kalıcılığını analiz etmek için geciktirilmiş KBT uygulanmıştır. Ayrıca, uygulamadan önce ve sonra, öğrencilerin öğrenirken Web 2.0 araçlarını kullanmaya yönelik bakış açılarını görmek için deney grubuna CAL/CALL'a yönelik tutum anketi verilmiştir. Her iki grubun ön, son ve ertelenmiş KBT sonuçları, Web 2.0 araçlarıyla kişiselleştirme konuşmalarını kullanmanın kelime öğrenimi ve kalıcılığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. Öte yandan, tutum anketi sonuçlarında, öğrencilerin CALL'u kullanmaları için öğretmen etkisi ve öğrencilerin CAL kullanmaya açık ve istekli olmaları açısından anlamlı bir fark gözlenmesine rağmen, CALL'un dil öğrenme sürecine entegrasyonuna yönelik tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesisstudy explored the effects of using Web 2.0 tools to conduct personalization talks on students' vocabulary retention and the learners' attitudes towards practicing vocabulary via Web 2.0 tools. Forty-four 3rd -grade private school students, equally divided into experimental and control groups, participated by taking pre-and postvocabulary achievement tests (VAT) before and after the treatment. While the experimental group used Web 2.0 tools to conduct personalization talk sessions, none of any Web-based tools was used in the control group. Two weeks following the last treatment, both groups took a delayed post-VAT to analyze the vocabulary retention. Also, before and after the treatment, the attitude questionnaire towards CAL/CALL was given to the experimental group to see the students' perspectives towards using Web 2.0 tools while learning. The results of pre-, post-, and delayed VATs of both groups indicated that utilizing personalization talks with Web 2.0 tools had a significant effect on vocabulary learning and retention. On the other hand, the attitude questionnaire results showed that although a significant difference was observed in terms of teacher influence on students to use CALL, and the students' openness and willingness to use CAL; no statistically significant difference was shown in their attitudes towards the integration of CALL into the language learning process.