Kuzey Erzincan ve köyleri
North Erzincan and its villages
- Tez No: 791698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM CANER TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kuzey, Erzincan, Nahiye, Karye, North, Erzincan, Small town, Village
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti‟nde Erzincan sınırları içerisinde idari olarak bir kısma ayrılmış olan Kuzey Erzincan nahiyesi ve nahiyeye bağlı köyleri tarihi süreç içerisinde incelenmiştir. Köylerin kurulmuş olduğu yerlerin coğrafyaları teker teker incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bu analizin sonucunda köyler kuruldukları yere göre üçe ayırılmıştır; Dağlara ve yamaçlara kurulmuş köyler, su kaynaklarının kenarına kurulmuş köyler ve ovaya kurulmuş köyler. Çalışmada köylerin isimlerinin menşeleri hakkında da araştırma yapılmıştır. Köy isimleri isim alış şekline göre dörde ayrılmaktadır; İsmini bulunduğu yerden alan köyler, ismini kurucusundan alan köyler, ismini içinde bulundurduğu Türkmen aşiret ve cemaatinden alan köyler ve son olarak ismini Türk kültür ve geleneğinden alan köyler olarak sınıflandırabiliriz. Köylerdeki nüfus hareketleri 1516-1835 tarihleri aralığında incelenmiş demografik yapıları tablolaştırılmıştır. Köylerde yaşanan olaylar, örneğin bir cami yapılması ve bununla ilgili açılış töreni, bir evlilik veya veraset gibi konular da çalışmada incelenmiştir. Çalışmada arşiv kaynaklarına göre Kuzey Erzincan‟ın her köyünün üretim potansiyeli, mahsulleri ve köylerle ilgili asayiş raporları hakkında bilgiler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the Northern Erzincan township and its villages, which were administratively divided into a part within the borders of Erzincan in the Ottoman Empire, were examined in the historical process. The geographies of the places where the villages were established were examined and analyzed one by one. As a result of this analysis, the villages were divided into three according to the place where they were established; Villages built on mountains and slopes, villages built on the edge of water sources and villages built on plains. In the study, a research was also conducted on the origins of the names of the villages. Village names are divided into four according to the way they are named; We can classify the villages that take their name from the place where they are located. villages that take their names from their founders, villages that take their names from the Turkmen tribe and community in which they are located. and finally villages that take their name from the Turkish culture and tradition. Population movements in the villages were examined between 1516 and 1835, and their demographic structures were tabulated. Events in villages, such as the construction of a mosque and its opening ceremony, a marriage or inheritance, were also examined in the study. In the study, information about the production potential, crops and security reports of each village of Northern Erzincan according to archival sources were also presented.