Özel öğrenme güçlüğü tanısının aile yaşamına etkisine ilişkin ebeveyn görüşlerinin incelenmesi
Examination of parent opinions on the effect of diagnosis of special learning disability on family life
  1. Tez No: 791701
  2. Yazar: FATİH ERAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÖPENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: aile, aile yaşam dinamikleri, ebeveyn, özel öğrenme güçlüğü, special learning disability, parent, family life dynamics, family
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocuğa sahip olmanın aileler üzerindeki etkisine ilişkin ebeveyn görüşlerinin derinlemesine incelenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik (olgubilim) desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022- 2023 eğitim öğretim yılında, Van ili Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda okumakta olan, özel öğrenme güçlüğü tanısı almış 12 çocuğun ebeveyni oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları, araştırmacı ve danışmanı tarafından 3 farklı uzman görüşü alınarak oluşturulan 24 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve demografik bilgi formudur. Bu araştırmada, verilerin toplanması yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler sırasıyla kod, alt kategori ve kategorilere dönüştürülmüştür. Araştırmanın kategorileri; tanı öncesi süreç, tanılama süreci, aile ilişkileri, sosyal ilişkiler ve eğitim yaşantılarıdır. Araştırmaya katılan özel öğrenme güçlüğü tanılı çocuğa sahip ebeveynler, sosyal yaşantılarında, çocukları bu tanıyı aldıktan sonra herhangi bir değişiklik olmadığını bildirmişlerdir. Ancak çocuklarındaki özel öğrenme güçlüğü tanısıyla ilgili yakın çevreleri dışında kalan kişilerle konuşmaktan kaçındıkları belirtmişlerdir. Ebeveynler arası ilişkilerin özel öğrenme güçlüğü tanısından etkilenmediğini ancak özel öğrenme güçlüğüne sahip çocukla kardeşler arası ilişkilerin kötü etkilendiğini söylemişlerdir. Ayrıca özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun akademik etkinliklerden uzak durmaya çalıştığı ve bunun çocuk ve ebeveynleri arasında probleme dönüştüğü ifade edilmiştir. Ailelerin büyük çoğunluğu çocuklarının normal gelişim gösterdiğini ifade etmiştir ancak çocuklarının dil gelişiminde gecikmeler olduğunu ifade eden ebeveynler de olmuştur. Ailelerin özel öğrenme güçlüğü tanısıyla ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür. Bu bağlamda özel öğrenme güçlüğü ile ilgili velilere yönelik olarak okullarda yapılacak bilgilendirme çalışmaları, bu güçlüğün daha erken fark edilmesini ve ebeveynlerin çocuklarının performanslarına ilişkin beklentilerini daha iyi ayarlamalarını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine in-depth parental views on the effect of having a child diagnosed with a special learning disability on families. In line with the purpose of the research, phenomenological (phenomenological) design, one of the qualitative research approaches, was used. The study group of the research consists of the parents of 12 children diagnosed with special learning disabilities, who are studying in schools affiliated to the Van Province National Education Directorate in the 2022-2023 academic year. The data collection tools of the research are semistructured interview questions with 24 questions and a demographic information form, which was created by the researcher and his advisor, taking the opinions of 3 different experts. In this study, data collection was carried out using semi-structured interview technique. The obtained data were converted into codes, subcategories and categories, respectively. Categories of the research; pre-diagnosis process, diagnostic process, family relations, social relations and educational experiences. Parents who have a child with a special learning disability diagnosis who participated in the study reported that there was no change in their social life after their child received this diagnosis. However, they stated that they avoided talking to people outside of their close circle about the diagnosis of special learning disabilities in their children. They said that the relations between parents were not affected by the diagnosis of special learning disability, but the relations between siblings and children with special learning difficulties were badly affected. In addition, it was stated that the child with special learning difficulties tried to stay away from academic activities and this turned into a problem between the child and their parents. The majority of families stated that their children showed normal development, but there were also parents who stated that their children had delays in language development. It has been observed that families do not have enough information about the diagnosis of special learning disability. In this context, informative studies to be carried out in schools for parents about special learning disabilities may enable them to be noticed earlier and to better adjust their expectations for their children's performance.