Young women's attitudes toward premarital sexuality in relation to depression and shame: An intergenerational perspective
Genç kadınların evlilik öncesi cinselliğe karşı tutumu ve depresyon-utanç ilişkisi: Jenerasyonlar arası bir perspektif
  1. Tez No: 791702
  2. Yazar: MELİKE LÂL USTALAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA CÜRE ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Jenerasyonlar Arası Aktarım, Evlilik Öncesi Cinsellik Tutumu, Dindarlık, Depresyon, Utanç, Intergenerational Transmission, Premarital Sexuality, Religiosity, Depression, Shame
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, annelerden kızlarına aktarılan evlilik öncesi cinsel tutumları ve dinin bu aktarımdaki aracı rolünü araştırmaktadır. Araştırmanın başlıca katılımcıları olan genç kadınların depresyon ve utanç seviyelerini ölçmek diğer bir hedeftir. Ek olarak, genç kadınların annelerinden algıladıkları duygusal sıcaklık, aşırı koruma ve reddedicilik gibi ebeveynlik tutumları bu araştırmada ölçülmüştür. Katılımcılar 18-25 yaş aralığında ve İstanbul'da bir üniversitede okuyan 118 kadın beliren yetişkin ve onların annelerinden oluşmaktadır (N=236). Veriler online ortamda katılımcıların kendilerinin doldurdukları anketler üzerinden toplanmıştır. Korelasyon ve regresyon analizleri ve ikili aracı değişken analizi yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, genç kadınların evlilik öncesi cinsel tutumları utanç seviyelerini yordamıştır. Genç kadınların utanç seviyeleri de depresif belirtilerini yordamıştır. Ayrıca, genç kadınların annelerinden algıladıkları duygusal sıcaklık, aşırı koruma ve reddedicilik de depresif belirtilerini yordamıştır. Annelerinden kızlarına evlilik öncesi cinsel tutumlar aktarılmaktadır. Son olarak, genç kadınların dini tutumlarının bu aktarımda aracı değişken rolü üstlendiği görülürken, annelerin dini tutumunun aracı olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study investigated intergenerational transmission of premarital sexual attitudes that is transferred from mothers to daughters considering the mediation effect of religiosity. Examining the depressive symptoms and feelings of shame among the young women was another goal of this study. In addition, perceived parenting attitudes which are maternal warmth, overprotection, and rejection by the young women were also investigated. The participants were consisted of 118 female emerging adults aged between 18-25 and who are students at a university in Istanbul and their mothers (N=236). The data were gathered through online self-report questionnaires. Correlational analysis, regression analyses, and a dyadic mediation analysis were conducted. The results demonstrated that young women's premarital sexual attitudes predicted their feelings of shame. Their levels of shame predicted their depressive symptoms. Young women's depressive symptoms predicted their perceived maternal warmth, overprotection, and rejection. Moreover, it is found that there is an intergenerational transmission of premarital sexual attitudes from mothers to their daughters. Lastly, young women's religiosity mediated this transmission, whereas mother's religiosity did not predict the daughter's attitudes toward sexuality before marriage.