Okul sosyal hizmeti bağlamında statü suçları–çocuk suçluluğu ve etkileşimli alanlarda uzman deneyimleri örneği
Status crimes (Offences) in the context of school social work – juvenile delinquency and example of expert experiences in interactive areas
- Tez No: 791789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYYE BEYZA ABAY ALYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Suçluluğu, Okul Sosyal Hizmeti, Önleyici Sosyal Hizmet, Statü Suçları, Behavioral Juvenile Delinquency, School Social Work, Status Crimes, Status Offenses, Preventive Social Work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, değişen dünyada çeşitlenen çocuk riskli davranışlarının suçu önlemeye yönelik tedbir ve erken tanı çabaları ile sorunun azaltılmasında okul sosyal hizmet uygulamasına dikkat çekmektir. Eğitim sisteminin daha gelişmiş olduğu ülkelerde uzun süredir uygulaması mevcut olan okul sosyal hizmetinin olumlu okul iklimi ve kültürünün oluşmasında multidisipliner ekip çalışmasıyla biyopsikososyal yönden çocuk refah alanına katkısının, mikro, mezzo, makro düzeyde sistem odağında işlevselliğinin ortaya koyulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın verileri çocuk refah alanında çalışan 13 kadın 13 erkek toplam 26 katılımcı ile derinlemesine görüşmelerle (yarı yapılandırılmış) toplanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak sosyo-demografik bilgilerin alındığı Kişisel Bilgi Formu ve araştırmaya dair soruların oluşturduğu araştırmacının hazırladığı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadaki veriler nitel veri analiz tekniklerinden betimsel analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcılarla yapılan derinlemesine görüşmelerde alınan ses kayıtları yazılı olarak düzenlenmiştir. Paralel akan veriler benzerliklerine göre sınıflandırılmıştır. Elde edilen veriler kategorilerine göre tasnif edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda statü suçları ile ilişkilenen çocuklarla ilgili sistemli olarak önleyici ve koruyucu hizmetin olmadığı, müdahalelerin genellikle kriz odaklı müdahaleler olduğuna rastlanmıştır. Çocuk özelinde bireyselleştirilmiş bir planlama ve müdahale olmadığı bulgulanmıştır. Alanda daha fazla işbirliğine ve bütüncül bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğu, yıllar içerisinde yapılan düzenlemeler ve çeşitlendirilen çalışmalar ile yol alındığı ancak yeterli olmadığı görülmüştür. Okullarda çeşitlenen davranış sorunları ile baş etmede güçlükler yaşandığı, okul ekosisteminde sosyal hizmet birimine ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Sonuç: Statü suçları olarak tanımlanan kural dışı davranışlarda bulunan çocukların ileriki dönemlerinde suç ile ilişkilenme oranları araştırmaların işaret ettiği üzere sıkı ilişki içerisindedir. Okul sosyal hizmetinin çocuğu ekolojik perspektif ile ele alarak aile, okul, toplum bağını kurmada, çocuk suçluluğunu önlemede çözüm oluşturabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to draw attention to the school social work practice in reducing the problem of children's risky behaviors, which are diversified in a changing world, with measures to prevent crime and early diagnosis efforts. School social work has been practiced for a long time in countries where the education system is more developed. It is seen that school social work enables the formation of a positive school climate and culture. Through multidisciplinary teamwaork, it is aimed to reveal the biopsychosocial contribution to the field of child welfare, its functionality at the micro, mezzo, macro level. Materials and Methods: The data of the research conducted using the qualitative research method were collected through in-depth interviews (semi-structured) with a total of 26 participans, 13 women and 13 man, working in the field of child welfare. In the study, a Personel Information Form in which socia-demographic information is taken and a semi-structured interview form prepared by the researcher consisting of questions about the study were used as data collection tools. The data in the research were analyzed using descriptive analysis, one of the qualitative data analysis techniques. Audio recordings taken during in-depth interviews wiht the participants were edited in writing. Data flowing in parallel were classified according to their similarities. The data obtained were classified according to their categories. Result: As a result of the research, it was found that there are no systematic preventive and protective services for children associated with status crimes and interventions are usually crisis-oriented interventions. It has been found that there is no individualized planning and intervention for children. It has been seen that is a need for more cooperation and a holistic perspective in the field, and that the way has been taken with the arrangements made over the years and diversified studies, but it is not enough. It has been observed that there are difficulties in coping with the diversifying behavioral problems in school ecosystem. Conclusion: It the rates of association of children who engage in irregular behaviors defined as status crimes with crime in their later periods are in a close relationship, as indicated by research. It has been concluded that school social work can create a solution in establishing family, school, community ties and preventing jevenile delinquency by considering the child from an ecoloical perspective.