Sosyal medya kullanımının aile içi ilişkilere etkisi: Instagram örneği
The effects of social media usage on family relationships: Example of Instagram
  1. Tez No: 791791
  2. Yazar: RUKİYE TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİLE ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Instagram, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Müdahaleleri, Sosyal Medya, Family, Instagram, Social Media, Social Work, Social Work Interventions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Ülkemizde sosyal hizmet alanında aile içi ilişkiler üzerine yürütülen çalışmalara bakıldığında, sosyal medya kullanımının aile içi ilişkilere etkisini Instagram örneği ile birlikte sosyal hizmet bakış açısıyla araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, sosyal medya kanallarından biri olan Instagram kullanımının aile içi ilişkilere olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel yöntem kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak görüşme tekniği (yarı yapılandırılmış) kullanılmıştır. Ailelerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek için sosyo-demografik veri formu geliştirilmiştir. Görüşme tekniği kullanılarak ulaşılan veriler betimsel analiz tekniği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma boyunca yapılan görüşmeler sonucunda; ailelerin sosyal, psikolojik, ekonomi gibi yönlerden yeni bir değişim ve dönüşüm sürecine girdikleri anlaşılmıştır. Bu durumun aileleri psikososyal açıdan etkilediği görülmüş, ailelerin yüksek yararınca bu etkilerin azaltılmasında etkin sosyal hizmet uygulamalarına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Çalışmada; özel yaşamın kamusal alana açılması, aile ve bireyler arasındaki ilişkilerde yaşanan dönüşüm, çocuk gelişimi ve ebeveynlerin bu gelişim sürecine uyum sağlamasında Instagram'ın belirleyici etkileri görülmüştür. Dolayısıyla Instagram kullanan ailelerin geçiş/adaptasyon süreçlerinin daha sağlıklı biçimde sağlanabilmesi için devamlı ve etkin sosyal hizmet müdahaleleri gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: When we look at the studies carried out on family relations in the field of social work in our country, no study has been found that investigates the effect of social media use on family relations, with the example of Instagram, from a social work perspective. In this study, it is aimed to examine the effect of the use of Instagram, one of the social media channels, on family relations. Materials and Methods: Qualitative method was used in the study. Interview technique (semi-structured) was used as data collection technique. Sociodemographic data form was developed to determine the sociodemographic characteristics of the families. The data were evaluated with the descriptive analysis technique. Results: As a result of the interviews made throughout the study; It has been understood that families have entered a new process of change and transformation in terms of social, psychological and economic aspects. It has been seen that this situation affects families psychosocially, and it has been concluded that effective social work practices are needed to reduce these effects for the best benefit of families. Conclusion: In the study; The decisive effects of Instagram on the opening of private life to the public sphere, the transformation in the relations between family and individuals, the development of children and the adaptation of parents to this development process. Therefore, continuous and effective social work interventions are required in order to ensure a healthier transition/adaptation process of families using Instagram.