Türkiye'de emzirme alışkanlıklarının sosyoekonomik belirleyicileri
Socioeconomic determinants of breastfeeding habits in Turkey
- Tez No: 791790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GİRAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Emzirme Süresi, Emzirme Süresinin Belirleyicileri, Emzirme Alışkanlıkları, Sağlığın Belirleyicileri, Breastfeeding Duration, Breastfeeding Habits, Determinants of Breastfeeding Duration, Determinants of Health
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye'de emzirme alışkanlıklarını sosyodemografik ve sosyoekonomik açıdan incelemek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye'deki emzirme alışkanlıklarındaki sosyodemografik ve sosyoekonomik belirleyicilerinin incelenmesi ve çalışma kapsamında annenin emzirme süresine olan etkilerinin ortaya çıkartılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı tarafından beş yılda bir gerçekleştirilen Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın 2003 ve 2013 verileri kullanılmıştır. Bu iki yıl, emzirme süresinin sosyodemografik ve sosyoekonomik belirleyicileri arasında bir farklılığın gözlemlenip gözlemlenmeyeceğini tespit etmek ve kıyaslamak amacıyla tercih edilmiştir. TNSA 2003 verisinde halihazırda emziren anne sayısı 1060, 2013 yılı verisinde ise halihazırda emziren anne sayısı 1018 olarak tespit edilmiştir. Bu gözlem üzerinde Türkiye'de emzirme süresine etki eden sosyodemografik ve sosyoekonomik belirleyicilerin tespit edilebilmesi için en küçük kareler tahmini gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Emzirme süresinin sosyodemografik ve sosyoekonomik belirleyicilerinin 2003 ve 2013 yılları için annenin yaşının artması ile emzirme süresi üzerinde olumlu bir etkisinin ve beş yılda sahip olunan toplam çocuk sayısının ise emzirme süresi üzerinde olumsuz bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. 2003 yılında annenin refah düzeyi düştükçe emzirme süresi kısalırken 2013 yılında tam tersi bir durum olan, refah düzeyinin artması ile emzirme süresi kısaldığı görülmüştür. 2003 yılında annenin eğitim durumunun azalması ile emzirme süresinin arttığı gözlemlenirken, 2013 yılında eğitimin annenin emzirme süresini etkilediğine dair bir anlamlılık bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmada emzirme süresinin sosyodemografik ve sosyoekonomik faktörleri arasında, emzirme süresinin tavsiye edilen zamana kadar devam ettirilebilmesi için emzirme süresine etki eden belirleyiciler ortaya çıkartılmıştır. Annenin emzirme süresinin tavsiye edilen zamana kadar devam edebilmesi ve iyileştirilmesi toplum sağlığı politikaları tarafından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine breastfeeding habits in Turkey from a sociodemographic and socioeconomic point of view. In this direction, it is aimed to examine the sociodemographic and socioeconomic determinants of breastfeeding habits in Turkey and to reveal the effects of breastfeeding duration on the mother within the range of the study. Materials and Methods: In this study, the 2003 and 2013 data of the Turkish Population and Health Survey, which is conducted every five years by the Ministry of Health, were used. These two different years were preferred in order to determine and compare whether a difference will be observed between the sociodemographic and socioeconomic deciders of breastfeeding duration. In the 2003 data, the number of currently breastfeeding mothers was determined as 1060, and in the 2013 data, the number of currently breastfeeding mothers was determined as 1018. On this observation, ordinary least squares was carried out in order to determine the sociodemographic and socioeconomic determinants affecting the duration of breastfeeding in Turkey. Results: It was revealed that sociodemographic and socioeconomic determinants of breastfeeding duration had a positive effect on breastfeeding duration with increasing maternal age for the years 2003 and 2013, and the total number of children had in five years had a negative effect on breastfeeding duration. In 2003, while breastfeeding time decreased as the mother's welfare level decreased, it was observed that breastfeeding time decreased with the increase of the welfare level, which is the opposite situation in 2013. while it was observed that the duration of breastfeeding increased with the decrease in the mother's educational status in 2003, there was no significance in 2013 that education affected the mother's breastfeeding duration. Conclusion: In the study, among the sociodemographic and socioeconomic factors of the duration of breastfeeding, deciders were revealed that affect the duration of breastfeeding in order to maintain the duration of breastfeeding up to the recommended time. The ability of the mother to continue breastfeeding up to the recommended time and to improve it is important by community health policies.