Viyana Satım Sözleşmesinde (CISG) hasarın geçiş
Passing of risk in contracts for the internationalsale of goods
  1. Tez No: 791810
  2. Yazar: ESRA EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ZEYTİN ÇAĞRI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satım Sözleşmesi, Hasar, Hasarın Geçişi, Viyana Satım Sözleşmesi, Zarar, Contract of Sale, Damage, Passage of Damage, Vienna Contract of Sale, Loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi ve küreselleşme ile dünya ülkeleri arasında mal değişiminin, söz konusu ülkelerin refah seviyesini yükselteceği düşüncesi uluslararası ticaret hacmini sürekli artan bir ivmeyle büyütmüştür. Bu büyümeye paralel olarak uluslararası ticaretin kurallar bütünlüğü ile biçimlenip, kanunlarla desteklenmesi ihtiyacı doğmuştur. Ülkeler arası ticari faaliyetlerde ortaya çıkabilecek olumsuzluklar, yaşanabilecek kazalar ve olası riskler halinde, sürecin doğru yönetilmesi ve oluşabilecek zararın adil olarak taraflara dağıtılması için birtakım düzenlemeler hazırlanmış, bu düzenlemeler satım sözleşmesi adı altında bir kanun ile yaptırımlara bağlanmıştır. Çok geniş içeriğe sahip olarak hazırlanan sözleşme kapsamında, ticaret gerçekleşirken ortaya çıkması muhtemel riskleri kapsayan konu „hasarın geçişi‟ konusudur. Bu çalışmada sözleşmenin en önemli unsurlarından biri olan hasarın geçişi kavramını açıklayıp, hukuki niteliğine, kanundaki yerine, hasarın oluşmasıyla riskleri karşılayacak tarafın kim olacağına ve hangi sorumlulukları ne ölçüde katlanacağına değinilmektedir. Ticari faaliyetler iki taraflı sözleşmeler kapsamında yer aldığından oluşabilecek hasara ya alıcı ya da satıcı olan taraf katlanmaktadır. Uluslararası sözleşmelerde de genel olarak hasar geçişleri ekonomik ve ticari sorunlara neden olduğundan konu edinilmektedir. Hasar geçişlerinde farklı taşınma usullerine göre farklı kuralların olduğu gözlenmektedir. Bununla birlikte uluslararası sözleşmelerde evrensel bir hukuk dilinin de tesis edilme çabaları öne çıkmaktadır. Ülkelerin milli hukuk sistemleri, Uluslararası antlaşmalar ve uluslararası kurallar hepsi birlikte uluslararası sözleşmenin kurallar bütünlüğünü oluştururlar. Sözleşmenin içeriğinden doğan anlaşmazlıkları çözebilecek bir uluslararası mahkeme ya da uluslararası geçerlilik taşıyan bir borçlar kanunu bulunmamaktadır. Bu nedenle uluslararası sözleşmelerin maddi içeriği, şekli ve sözleşmenin gereği oluşan problemlerin çözüm yollarını milli hukukun kuralları belirlemektedir. İç hukuk açısından risklerin giderilmesi ve ihracatı teşvik etmek amacıyla ülkelere göre değişiklikler gösterebilen birtakım düzenlemeler getirildiği ve çeşitli önlemler alındığı bilinmektedir (Doğan, 2016).
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology and the thought that globalization and the exchange of goods between the countries of the world will increase the welfare level of the countries in question have increased the volume of international trade day by day and parallel to this growth, the need for international trade to be shaped by the integrity of rules and supported by laws arose. Possible negativities, possible accidents and risks that may arise in cases where trade between countries took place had to be regulated by some legislators. These regulations have been sanctioned and regulated by a law under the name of sales a contract. Within the scope of the contract, which is prepared with a very wide content, the part covered in this research is the subject of 'passage of damage', which covers the possible risks that may arise while trading. Explaining this concept, which is one of the most important elements of the contract, its legal nature, its place in the law, who will be the party that will meet the risks with the occurrence of the damage, and which responsibilities and to what extent are mentioned. Since the commercial activity is a bilateral contract, either the buyer party or the seller party bears the damage that may occur. In international contracts, damage transitions are generally discussed as they cause economic and commercial problems. It is observed that there are different rules according to different transportation methods in damage transitions. In addition, efforts to establish a universal language of law in international conventions come to the fore.