Posterior mandibular bölge implant cerrahisinde artikain ve lidokainin lokal infiltratif teknikle kullanımlarının klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of articaine and lidocaine for local infiltrative technique in posterior mandibular region implant surgery
- Tez No: 791817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN RAŞİT BAYAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Artikain, Bölünmüş ağız, İnfiltratif anestezi, Lidokain, Articaine, Infiltrative anesthesia, Lidocaine, Split mouth, Pain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği pratiğinde kullanımı yaygın lokal anestezik ajanlar olan artikain ve lidokainin, mandibula posterior bölgede dental implant cerrahisi uygulanan hastalarda anestezik ve analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alt çene posterior çift taraflı diş eksikliği bulunan 20 sağlıklı (ASA 1) 13 kadın ve 7 erkek hasta dahil edildi. Hastalar bölünmüş ağız çalışma tasarımına (split-mouth) uygun olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların randomize olarak seçilen sağ veya sol bölgelerinden birine, lidokain içeren lokal anestezik ajan (20 mg/mL lidokain + 1:100000 epinefrin), diğerine artikain içeren lokal anestezik ajan (40 mg/mL artikain + 1.100.000 epinefrin) infiltratif anestezi tekniği ile uygulandı. 11 hastaya 2 mL doz yeterli oldu, ancak 9 hasta için ek anestezi ihtiyacı oluştu. Ek anestezi uygulanan hastalar ayrı bir grup olarak istatistiksel incelemeye alındı. Anestezinin başlangıç süresi beklendikten sonra dental implant uygulaması yapıldı. Operasyonlar arasında 15 gün ara verildi. Değerlendirme kriterleri olarak vital bulgular (sistolik basınç, diastolik basınç, nabız, solunum sayısı, oksijen saturasyonu), anestezi başlangıç süresi ve etki süreleri belirlendi. İntraoperatif ve postoperatif 1.,6.,12. saat ve 1-7. günler arası ağrı seviyeleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile skorlandı ve karşılaştırıldı. Postoperatif dönemde kullanılan analjezik sayıları, ödem ve trismus bulguları kaydedildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Artikain grubundaki hastaların sistolik kan basıncında, lidokain grubundaki hastaların kan basıncına göre istatiksel anlamlı bir artış gözlendi (p0,05). Artikain grubunun anestezi başlama süresi lidokain grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha kısa bulundu. VAS skorlarının karşılaştırılmasında postoperatif 1.saate ait ağrı değerlerinin lidokain grubunda, artikain grubuna göre istatiksel anlamlı derecede daha düşük olduğu bulundu. Lidokain grubunun postoperatif analjezik kullanımı artikain grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az bulundu. ix Ek anestezik ihtiyacı yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Lidokain ve artikainin infiltratif olarak dental implant cerrahisinde lokal anestezi amacıyla kullanılmasının farklı sonuçları olduğu gözlendi. Artikain uygulaması ile anestezi başlangıç süresinin daha kısa ve ek anestezi ihtiyacının daha az olduğu sonucuna ulaşıldı. Lidokainin ise daha az postoperatif ağrı ve daha az analjezik kullanımı sağladığı tespit edildi. Lokal anestezik preparatların seçiminde, bu özellikleri göz önünde bulundurmak, hasta konforunu arttırarak başarılı bir cerrahi işlem süreci geçirilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Clinical Comparison of Articaine and Lidocaine for Local Infiltrative Technique in Posterior Mandibular Region Implant Surgery Aim: This study aimed to compare the anesthetic and analgesic efficacy of articaine and lidocaine, which are frequently used as local anesthetic agents in dental practice for patients undergoing dental implant surgery in the posterior mandible region. Materials and Methods: The study was carried out on twenty healthy (ASA 1) 13 female and 7 male patients suffering mandibular posterior bilateral tooth loss. Patients were divided into two groups in accordance with the split-mouth design. The procedures were performed by infiltrative anesthesia technique using a local anesthetic agent containing lidocaine (20 mg/mL lidocaine + 1:100000 epinephrine) on one side and articaine (40 mg/mL articaine + 1.100.000 epinephrine) on another side which is randomly selected. The total dose of injections was determined as 2 mL for both sides. In 9 patients additional local anesthesia was required and applied. Therefore, these patients were classified as another group. After waiting for the onset period of anesthesia, dental implants were placed. Operations were performed with a break of 15 days. In terms of evaluation criteria, vital signs (systolic pressure, diastolic pressure, pulse, respiratory rate, oxygen saturation), anesthesia onset time, duration of action, and additional anesthesia needs were determined. İntraoperatively and postoperative 1.,6.,12. hours and 1-7. days pain levels were scored with the Visual Analogue Scale (VAS) and compared. The number of postoperative analgesics, edema, and trismus values were recorded and compared. Results: There was a statistically significant increase in the systolic blood pressure of the patients in the articaine group compared to the blood pressure of the patients in the lidocaine group (p0.05). The anesthesia onset time of the articaine group was found to be statistically significantly shorter than the lidocaine group. In the comparison of VAS scores, it was found that the pain values of the 1st hour postoperatively were statistically significantly lower in the lidocaine group than in the articaine group. Postoperative analgesic use in the lidocaine group was found to xi be statistically significantly less than in the articaine group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of additional anesthetic needs. Conclusion: It can be concluded that the use of lidocaine and articaine as infiltrative local anesthetic agents in dental implant surgery had several results. It has been found that the onset time of anesthesia is shorter and the need for additional anesthesia is lesser with articaine injection. Also, lidocaine has provided lesser postoperative pain and lesser analgesic usage. Considering these features in the selection of local anesthetic agents will enable clinicians to perform a successful surgical procedure by increasing patient comfort.